Hospodářská komora varuje před uplatňováním podnákladových cen v dálkové autobusové dopravě

28.05.2018 19:17

Komentář Emanuela Šípa

Hospodářská komora varuje před uplatňováním podnákladových cen v dálkové autobusové dopravě
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Hospodářská komora ČR přijala před nedávnem s potěšením vstup společnosti Flixbus na trh české dálkové a mezinárodní autobusové dopravy. Vidí v tom posílení nabídky na domácím trhu stejně jako možnost využití velké mezinárodní autobusové sítě ve prospěch českých cestujících.

Ke vstupu na nový trh bezpochyby patří akviziční ceny a nejrůznější marketingové nabídky. Není však možné používat podnákladové ceny po dlouhou řadu měsíců a celoplošně, a k tomu účelu přerozdělovat výnosy z jiných spojů s cílem likvidovat domácí konkurenci nebo donutit ji k nevýhodné fúzi. Podle zkušeností Hospodářské komory ČR nevede takový postup k lepšímu uspokojení cestujících, protože po odstranění konkurentů obvykle ceny jízdného vzrostou, kvalita služeb a hustota spojů se sníží a veškerý pozitivní efekt se ztratí. Kromě toho dané praktiky budí oprávněný odpor antimonopolních orgánů.

Chceme v této souvislosti podotknout, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v současnosti prověřuje také údajné predátorské ceny monopolního železničního dopravce, státní akciové společnosti České dráhy, v komerční železniční dopravě na trase Praha – Ostrava.

Věříme, že Flixbus jakožto odpovědná mezinárodní společnost tímto způsobem postupovat nebude a uchová si natrvalo dobré jméno i rostoucí oblibu českých cestujících.

Emanuel Šíp
předseda Dopravní sekce Hospodářské komory České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

19:02 ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

Po krizovém období pandemie covid-19 se v roce 2022 ekonomické výsledky cestovního ruchu ve všech kr…