Hrad: Prezident republiky udělil milost

02.03.2018 12:06

Prezident republiky Miloš Zeman se ve čtvrtek dne 1. března 2018 rozhodl udělit milost, která svými tragickými okolnostmi vybočuje mimo ostatní případy a kterou se naprosto mimořádně rozhodl udělit i přesto, že omilostněný nesplňuje podmínku závažného zdravotního stavu. Touto milostí prominul zbytek trestu odnětí svobody uloženého za přečiny ohrožení pod vlivem návykové látky a usmrcení z nedbalosti.

Hrad: Prezident republiky udělil milost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentská standarta

Prezident republiky se slitoval nad mužem a především nad jeho nezletilým dítětem, které v důsledku dopravní nehody přišlo o dva své nejbližší rodinné příslušníky a jehož otec, který dopravní nehodu zavinil, se nyní nachází ve výkonu trestu odnětí svobody. Omilostněný svým činem sice způsobil neodčinitelný následek - smrt dvou osob, ale vzhledem k tomu, že se jednalo o nejbližší členy jeho vlastní rodiny (manželku a syna), tak jejich úmrtím je doživotně a nejpřísněji potrestán především on a jeho druhý nezletilý syn. Z humánního hlediska se proto jakékoliv jeho další potrestání zdá jako zcela nadbytečné a z pohledu nezletilého dítěte, které uvězněním otce přišlo o svoji poslední nejbližší osobu, jako velmi kruté a navíc s trvalým negativním dopadem na jeho další psychický vývoj. Prezident republiky tím vyhověl jak prosbám a přáním ostatních pozůstalých, kteří nyní o nezletilého po dobu uvěznění jeho otce pečují, tak i četným přímluvám řady osob z místa bydliště omilostněného, učiněných již v průběhu trestního řízení. V neposlední řadě přihlédl i k tomu, že žádná jiná osoba při dopravní nehodě zraněna nebyla, ani nikomu jinému nebyla způsobena hmotná škoda. Omilostněný dosud vedl bezúhonný a řádný občanský život. Trest odnětí svobody nastoupil dobrovolně a část z něj již vykonal.

Na současně uložený 7letý trest zákazu řízení motorových vozidel se udělená milost nevztahuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…