Hrad oslaví 100 let Kanceláře prezidenta republiky, připomene i Václava IV.

07.05.2019 11:26

V sobotu dne 11. května 2019 se v areálu Pražského hradu uskuteční již šesté slavnostní zahájení letní sezóny.

Hrad oslaví 100 let Kanceláře prezidenta republiky, připomene i Václava IV.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Od 9:00 do 18:00 hodin budou zpřístupněny reprezentační prostory v Novém paláci a zároveň budou zdarma otevřeny všechny hlavní návštěvnické objekty: Starý královský palác, katedrála sv. Víta s věží, bazilika sv. Jiří, Rožmberský palác, expozice Zlatá ulička, Svatovítský poklad, Obrazárna a Příběh Pražského hradu.

Program v reprezentačních prostorech Nového paláce se ponese v duchu oslav 100. výročí založení Kanceláře prezidenta republiky. Ve speciální expozici v Rothmayerově sále návštěvníci uvidí například řádový řetěz Řádu Bílého lva, nejvyššího českého vyznamenání, či státní pečeť, která je jedním ze státních symbolů. V Prezidentském salonku pak budou vystaveny dary, které předává prezident republiky svým protějškům v zahraničí. Vstup do reprezentačních prostor bude z Hradčanského náměstí. Poslední návštěvník bude moci do reprezentačních prostor vstoupit v 17:30 hod.

Návštěvníci Pražského hradu mohou při zahájení sezóny zavítat také do Královské zahrady, kde budou po celý den probíhat opakovaná vystoupení středověkých sokolníků s dravými ptáky a psy. Sokolnická družina v podání skupiny Falconia připomene českého krále Václava IV., jemuž bude ve druhé polovině sezóny 2019 na Pražském hradě věnována samostatná výstava. V rámci programu v Královské zahradě bude možné vůbec poprvé navštívit novou náznakovou expozici v nedávno rekonstruovaném Domě sokolníka. V Královské zahradě bude rovněž k dispozici občerstvení a dětský koutek. Oslavy výročí i slavnostní zahájení sezóny zpestří na III. nádvoří celodenní přehlídka dechových hudeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…