Hygienická stanice Praha se již tradičně připojuje ke Světovému dni hygieny rukou

05.05.2019 7:36

Již tradičně si každý rok Hygienická stanice hllavního města Prahy (dále jen "HSHMP"), společně s odbornou i laickou veřejností, připomíná Světový den hygieny rukou, který připadá na 5. květen. Letošní slogan cílí zejména na zdravotníky heslem „Clean care for all it´s in your hands“ – Čistá péče pro všechny je ve vašich rukou.

Hygienická stanice Praha se již tradičně připojuje ke Světovému dni hygieny rukou
Foto: praha.eu
Popisek: Hygienická stanice hl. m. Prahy - logo

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzývá všechny zdravotníky na všech úrovních péče, pracovníky sociálních služeb, pacienty i klienty, aby se zasadili o bezpečnou péči, aby ji poskytovali i vyžadovali. Upozorňuje na důležitý fakt, že jen péče poskytovaná čistýma rukama, za odpovídajících hygienických podmínek, může zaručit obnovu zdraví a ochranu životů. Klade za úkol pracovníkům na všech úrovních, aby požadovali a zajišťovali podmínky pro bezpečnou péči, pro péči čistýma rukama.

Je to opakované téma: jen čistá péče je bezpečná, jen péče čistýma rukama odpovídá zásadám celosvětové snahy o univerzální zdravotní pojištění a zajištění rovného, spravedlivého přístupu ke zdravotnickým službám. Jen péče poskytovaná čistýma rukama může zajistit bezpečí před šířením infekčních onemocnění. Každý zdravotnický úkon vyžaduje čisté ruce, a každý pacient by se měl ve svém zájmu tázat, jak jsou splněny podmínky pro hygienu rukou zdravotnického personálu.

Zodpovědné a svědomité mytí rukou se týká i všech pracovníků v potravinářském průmyslu, ve službách, v obchodech, ve školství, na úřadech atd. Je ideální naučit se správně si mýt ruce již v dětství, ale nikdy není pozdě, návody i s ilustracemi, jak zajistit kvalitní a pečlivou očistu rukou jsou dostupné pro dospělé i pro děti. Jak si správně mýt ruce? - seznamte se s osvětovými materiály Státního zdravotního ústavu ZDE

Aktivity pražské hygieny v oblasti správných technik hygieny rukou

Od roku 2017 HSHMP v praxi realizuje nový projekt s názvem „Umíš se umýt?“ Jeho cílem je edukace laické i odborné veřejnosti v oblasti prevence infekčních chorob - správné hygieny rukou, a to pomocí praktického nácviku mytí rukou a následné kontroly správného postupu pod UV lampou. Každoročně se vzdělávání na toto téma účastní stovky lidí.

Aktivity, osvětlující téma hygieny rukou, HSHMP průběžně publikuje na svých internetových stránkách ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…