Inflace v červenci 2019 lehce nad prognózou ČNB

14.08.2019 16:23

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v červenci 2019

Inflace v červenci 2019 lehce nad prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle zveřejněných údajů vzrostla v červenci 2019 cenová hladina meziročně o 2,9 %. Inflace se tak oproti červnu mírně zvýšila, přičemž se nadále nachází v horní polovině tolerančního pásma dvouprocentního cíle ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v letošním červenci meziročně zvýšily o 3,0 %.

Inflace byla v červenci 0,2 procentního bodu nad prognózou ČNB. Odchylka od prognózy byla téměř výhradně způsobena vyšší než očekávanou jádrovou inflací. Stejným směrem – ale ve výrazně menším rozsahu – působil i mírnější než prognózovaný meziroční pokles cen pohonných hmot. Predikce vývoje regulovaných cen a cen potravin se naplnila. Také primární dopady změn nepřímých daní v červenci odpovídaly očekávání ČNB.

Zveřejněná data představují pro následující měsíce lehké proinflační riziko aktuální prognózy ČNB. Podle ní inflace ve druhé polovině letošního roku setrvá na zvýšené úrovni v horní polovině tolerančního pásma cíle ČNB, což bude odrážet přetrvávající silné domácí cenové tlaky a vysoký růst regulovaných cen a cen potravin. Začátkem příštího roku inflace zvolní v souvislosti s předchozím zpřísněním měnové politiky a odezněním aktuálně vysokého růstu regulovaných cen, v průběhu roku se bude snižovat k dvouprocentnímu cíli.

Luboš Komárek, náměstek ředitele sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ a Oranžové kolo na Zahájení lázeňské sezony v Teplicích

13:04 Nadace ČEZ a Oranžové kolo na Zahájení lázeňské sezony v Teplicích

Poslední květnový víkend patřil v Teplicích nejen slavnostnímu Zahájení 870. lázeňské sezony, ale i …