Inflace v listopadu nad prognózou ČNB

10.12.2016 8:15

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v listopadu 2016

Inflace v listopadu nad prognózou ČNB
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Podle zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v listopadu 2016 meziročně o 1,5 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v listopadu meziročně zvýšily o 1,3 %. Inflace se tak po téměř třech letech vrátila do dolní poloviny tolerančního pásma kolem 2% cíle ČNB, nadále se však nachází pod cílem.

Celková meziroční inflace byla v listopadu o 0,5 procentního bodu nad prognózou ČNB. Důvodem byl zejména rychlejší než očekávaný růst cen potravin. V menší míře se na zmíněné odchylce od prognózy podílela i vyšší než očekávaná korigovaná inflace bez cen pohonných hmot. V tomto ukazateli jádrové inflace se pozitivně projevuje pokračující růst domácí ekonomiky a zvyšující se dynamika mezd. Odchylku od prognózy inflace v opačném směru zaznamenaly naproti tomu ceny pohonných hmot a v nepatrné míře též regulované ceny.

Zveřejněná data jsou proinflačním rizikem stávající prognózy ČNB, která předpokládá používání kurzu jako nástroje měnové politiky do poloviny roku 2017. Podle této prognózy se bude inflace dále zvyšovat a na horizontu měnové politiky, tedy na přelomu let 2017 a 2018, mírně přesáhne 2% cíl ČNB. K němu se pak bude během roku 2018 navracet shora. Domácí náklady znatelně porostou na celém horizontu prognózy vlivem zvyšujících se mezd i ceny kapitálu v podmínkách pokračujícího růstu ekonomické aktivity. Zároveň odezní – v současnosti již slábnoucí – protiinflační působení dovozních cen vyvolané poklesem cen průmyslových výrobců v eurozóně.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…