Informace o požáru v Bohumíně z HZS Moravskoslezského kraje

09.08.2020 19:57

V sobotu v podvečerních hodinách zasahovali hasiči u tragického požáru v 11.patře panelového domu v Bohumíně. Požár velice rychle zachvátil jeden z bytů a vyžádal si celkem 11 lidských životů a několik zraněných osob.

Informace o požáru v Bohumíně z HZS Moravskoslezského kraje
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Operační středisko přijalo tísňové volání v sobotu v 17:48 hod. Hasiči ze stanice Bohumín přijali tuto událost v 17:49 hod. a o minutu později už opouštěli hasičskou stanici. Na místo události dorazili v 17:54 hod. To už z oken šlehaly plameny a požár zachvátil celý byt.

Hasiči neprodleně zahájili úkony spojené se záchranou a evakuací osob. Během několika následujících minut přijely další jednotky jak profesionálních, tak i dobrovolných jednotek. Na místo dorazil také 53 m vysoký žebřík z Ostravy. Na místě zasahovalo celkem 8 jednotek hasičů s celkem 9 cisternami, dvěma automobilovými žebříky a jednou automobilovou plošinou. S pomocí příslušníků PČR probíhala evakuace celého panelového domu.

Požár byl v době příjezdu první jednotky na místo již natolik rozšířen, že i přes okamžitou přípravu a nafukování záchranné seskokové matrace, se pět osob pokusilo zachránit skokem z okna dřív, než se tato matrace stihla nafouknout. Bohužel u nich došlo následkem pádu ke zraněním neslučitelných se životem. Dalších šest lidí zemřelo v samotném bytě. Tato tragická událost si tak vyžádala celkem 11 obětí.

Hasiči požár bytu lokalizovali po dvou hodinách, hašení probíhalo jak vnitřní části budovy, tak z vysunutého žebříku. Kolem 20:00 hod. byl požár zlikvidován a bylo zahájeno vyšetřování příčin vzniku a rychlého šíření požáru. Na místo události dorazil také psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání přítomnosti akcelerantu hoření. Prohledávání bylo pozitivní na přítomnost akcelerantu, což vysvětluje otázku, proč došlo k tak rychlému rozšíření požáru.

Vyšetřování příčin požáru probíhalo celou noc a také následující den. Celý panelový dům byl kompletně odpojen od přívodu elektrické energie a plynu. Uživatele domu se mohli do svých bytu vrátit během nedělního odpoledne.

Svou rychlostí a počtem obětí se tento bohumínský požár řadí k nejzávažnějším bytovým požárům v Moravskoslezském kraji za posledních několik let.

Příčina požáru je stále v šetření vyšetřovatelů HZS MSK a také PČR. Předběžně odhadnutá škoda byla vyčíslena na 1 milion korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…