Inspektoři kontrolovali prodej dušičkového zboží

08.11.2015 9:25

Monitorování prodeje tzv. dušičkového zboží v období předcházejícím Památce zesnulých patří již tradičně k podzimním kontrolním akcím České obchodní inspekce.

Inspektoři kontrolovali prodej dušičkového zboží
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

V rámci této akce bylo v sobotu 31. října v Liberci zkontrolováno celkem 10 prodejců. Inspektoři se zaměřili převážně na stánkový prodej různých druhů věnců a dekorací určených na hroby, vazeb ze suchých květin, svíček a dalších předmětů k uctění památky zesnulých. Inspektoři zjistili nedostatky v plné polovině kontrol, a to prodej výrobků bez povinných údajů, neseznámení spotřebitele s cenou a nevydání dokladu o koupi.  Za tato zjištění byla uložena jedna pokuta na místě a ve čtyřech případech návrh na zahájení správního řízení.  

Při kontrolách ověřovali inspektoři dodržování povinností, které prodávajícím stanoví zákon o ochraně spotřebitele (zák. č. 634/1992 Sb.). Součástí kontrol byly kromě kontrolního nákupu také správnost účtování, seznámení spotřebitele s cenou, vydání dokladu o zakoupení na vyžádání a jeho náležitosti. U nabízených výrobků bylo dále ověřováno plnění informačních povinností, případně návod k použití a poskytnutí bezpečnostních upozornění, a to zejména u svíček, kde hrozí riziko požáru.

 

V průběhu deseti kontrol zjistili inspektoři porušení zákona v pěti případech:

  • výrobky nebyly přímo viditelně a srozumitelně označeny údaji o výrobci, dovozci, popřípadě dodavateli (porušení § 10 odst. 1 písm. a) zák. č. 634/1992 Sb.) – 3 případy
  • prodávající neinformoval spotřebitele o ceně prodávaných výrobků zřetelným označením výrobku cenou nebo informací o ceně a ani ji žádným vhodným způsobem nezpřístupnil (porušení § 12 odst. 1 zák. č. 634/1992 Sb.) – 3 případy
  • prodávající na žádost spotřebitele nevydal doklad o zakoupení výrobku nebo vydaný doklad neměl požadované náležitosti (porušení § 16 odst. 1 zák. č. 634/1992 Sb.) – 3 případy.

Za tato porušení zákona o ochraně spotřebitele byla jednomu podnikateli uložena pokuta příkazem na místě ve výši 1000 Kč a úhrada nákladů řízení ve výši 1000 Kč. V dalších čtyřech případech byl podán návrh na zahájení správního řízení a pokuty budou uloženy v pravomoci ředitele inspektorátu ČOI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…