Inspektoři nadělovali již před Velikonocemi

10.04.2015 7:40

V období před velikonočními svátky věnovali inspektoři České obchodní inspekce v Moravskoslezském a Olomouckém kraji také kontrolám prodeje tradičního sortimentu, včetně různých dekorativních předmětů s jarní a velikonoční tematikou.

Inspektoři nadělovali již před Velikonocemi
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

V průběhu 88 kontrol zjistili nedostatky ve 40 z nich, tj. ve 45,5 %. „Za méně závažná porušení bylo uloženo příkazem na místě 24 pokut v souhrnné výši 26 500 Kč, s dalšími 16 kontrolovanými osobami subjekty bude vedeno správní řízení,“ shrnul výsledky kontrolní akce Boris Stabryn, ředitel inspektorátu ČOI se sídlem v Ostravě.  

Nejčastěji byla prodávajícím prokázána porušení zákona o ochraně spotřebitele (zák. č. 634/1992 Sb.):

  • porušení informačních povinností o výrobku bylo zjištěno při 17 kontrolách
  • s cenou nebyl spotřebitel seznámen náležitým způsobem v 9 případech
  • porušení zásad poctivosti prodeje prokázali inspektoři v 6 případech
  • doklad o zaplacení se všemi náležitostmi nebyl nevydán na vyžádání spotřebitele také v 6 případech.

Porušení povinností stanovených zákonem o technických požadavcích na výrobky (zák. č. 22/1997 Sb.), zjistili inspektoři v rámci 8 kontrol: na 4 provozovnách byly v nabídce výrobky, které neměly stanovené označení, a na 4 provozovnách byly v prodeji výrobky neoprávněně označené symbolem „C?“.

Na celkem 816 kusů velikonočního sortimentu v celkové hodnotě 29 243 Kč, jako např. zápichy, vazby, svíčky, keramiku, atd., které nesplňovaly podmínky pro uvedení na trh, vydali inspektoři zákaz dalšího prodeje do doby zjednání nápravy. Zákaz používání vydali také na váhy (1 kus) bez platného úředního ověření.

Za zjištěné nedostatky méně závažného charakteru bylo uloženo příkazem na místě 24 pokut v celkové výši 26 500 Kč, v dalších 16 případech budou kontrolovaným osobám uloženy pokuty ve správním řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…