Institut plánování a rozvoje: Nové designové koše byly navrženy přímo pro pražské břehy

10.04.2016 20:32

S novou sezonou se návštěvníci náplavky můžou těšit na čistší prostředí. Zajistí je nové odpadkové koše, které byly navrženy přímo pro pražské břehy. V první fázi jich město rozmístilo na Rašínově nábřeží sedmnáct a postupně se objeví i na dalších náplavkách.

Institut plánování a rozvoje: Nové designové koše byly navrženy přímo pro pražské břehy
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

„Je to další krok k příjemnějšímu pobytu u Vltavy. Minulý rok se nám podařilo třeba přidat přívoz mezi Rašínovým nábřežím a Smíchovem a na začátku roku jsme otevřeli pro lidi Hořejší nábřeží, kde do té doby blokovaly pohyb desítky parkujících aut,“ shrnuje ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha) Petr Hlaváček a chválí si dobrou spolupráci s městským správcem nábřeží nebo ROPID.

Nové koše byly navrženy přímo pro náplavku, čemuž odpovídá jak jejich unikátní design, tak i technické vlastnosti. Jsou vyrobené z betonu se skelnými vlákny, takže budou odolnější než běžné pražské koše. To je na často přelidněné náplavce potřeba.

V létě je na náplavce tolik lidí, že nestačila ani kapacita dosavadních košů. Ty nové mají proto vyšší objem, takže je nebude potřeba vyprazdňovat několikrát denně. Díky tomu zajistí čistší prostředí na břehu řeky.

Postupně se nové koše objeví i na dalších náplavkách – například Na Františku. Těšit se na ně můžou i návštěvníci protějšího Hořejšího nábřeží, kde by také v nejbližších dnech měly přibýt přenosné stolky a židličky. IPR Praha se totiž nechal inspirovat v úspěšných západních metropolích jako je Kodaň nebo New York, kde podobné přenosné městské židle pomohly oživit nespočet pozapomenutých míst.

Kromě toho město připravuje instalaci dlouhých nábřežních lavic, aby návštěvníci náplavek nemuseli sedět na zemi. Zároveň se připravuje rekonstrukce Dvořákova nábřeží, kde IPR do návrhu úprav zapojil obyvatele a místní instituce. Pražané se také mohou těšit na další otevřenou kobku na náplavce Rašínova nábřeží. Městský správce nábřeží také plánuje účinněji kontrolovat černý prodej z menších lodí.

Úpravy na pražských březích vycházejí z Koncepce pražských břehů, která vznikla na IPR Praha a následně ji schválila Rada hl. m. Prahy.

Náplavka má nové designové koše. Co na ně říkáte?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…