JE Rooppur byla schválena bangladéšskou vládou

13.12.2016 18:41

Bangladéšská vláda schválila 6. prosince 2016 projekt výstavby jaderné elektrárny Rooppur v hodnotě 12,65 miliard dolarů (zhruba 310 miliard korun). Dva bloky o celkovém instalovaném výkonu 2400 MW zde postaví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom.

JE Rooppur byla schválena bangladéšskou vládou
Foto: Rosatom
Popisek: Model plánované JE Rooppur

Po ukončení jednání ministerského výboru Národní ekonomické rady (National Economic Council) řekl ministr plánování, Mustafa Kamal novinářům, že jde z hlediska nákladů o největší projekt v historii Bangladéše, který pozvedne zemi na novou úroveň.

Hlavní fázi projektu má provést bangladéšská komise Bangladesh Atomic Energy Commission. spadající pod Ministerstvo vědy a technologií, do roku 2025. Z celkových investičních nákladů poskytne 11,38 miliard dolarů (asi 280 miliard korun) Rusko formou úvěru a zbývající část pokryje bangladéšský státní rozpočet.

Kamal dále uvedl, že první bangladéšská jaderná elektrárna bude po 60 let produkovat levnou elektřinu, i když jednorázové náklady jsou velmi vysoké. Dodal: „Jaderná elektrárna bude mít dlouhodobý přínos z hlediska redukce emisí skleníkových plynů.“

Bangladéš již obdržela z Ruska 500 milionů dolarů pro financování přípravných prací, které začaly v červenci 2016. Generální kontrakt na výstavbu dvou bloků s reaktory VVER-1200, které patří ke generaci III+, byl podepsán v prosinci 2016.

Bangladéš je jednou ze zemí vstupujících do světa jaderné energetiky a Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) u ní v květnu 2016 provedla hodnocení jaderné infrastruktury. Mezinárodní tým odborníků zhodnotil, že od posledního hodnocení z roku 2011 udělala země ve svém jaderném programu velký pokrok. K hlavním úspěchům patří zřízení dozorného orgánu nad jadernou bezpečností, schválení lokality pro JE Rooppur a její průzkum a hodnocení dopadu na životní prostředí.

Referenčním projektem pro JE Rooppur je ruská Novovoroněžská JE-II, která je nyní ve fázi energetického spouštění. Po dokončení všech zkoušek v rámci spouštění a jejím uvedením do provozu půjde o první provozovanou elektrárnu generace III+ ve světě.

K dodavatelům pro tuto elektrárnu patří i české firmy, které od roku 2009 dodaly zboží v celkové hodnotě 1,3 miliardy korun. Jde o armaturky ARAKO, ARMATURY Group a MSA, které dodaly armatury za více jak 600 milionů korun. Dále výrobce čerpadel SIGMA GROUP dodal čerpací techniku za téměř půl miliardy korun a holýšovská KABELOVNA KABEX hermetické kabelové průchodky v hodnotě 300 milionů korun. Laboratorní vybavení za celkových 1,5 milionu korun dodaly společnosti Brněnská Drutěva, KAVALIERGLASS a Sklárny MORAVIA. Firma PROMA dodala obráběcí stroje za 32 tisíc korun.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…