Jan Urbach: Rosatom dostal v Maďarsku licenci na stavbu JE Paks

28.08.2022 10:30 | Komentář

Maďarský úřad pro atomovou energii udělil na základě dohody z roku 2014 licenci na stavbu dvou nových reaktorů v jaderné elektrárně Paks ruskému Rosatomu. Licence je platná po dobu deseti let. Podle dokumentů ukazují, že stavba může začít v říjnu 2022.

Jan Urbach: Rosatom dostal v Maďarsku licenci na stavbu JE Paks
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budapešť

Maďarsko rozšiřuje jadernou elektrárnu Paks o dva ruské reaktory VVER, každý o výkonu 1,2 gigawattu. V současnosti elektrárnu tvoří čtyři malé ruské reaktory o celkovém výkonu asi 2 gigawatty, které zahájily provoz v letech 1982-1987.

V roce 2009 maďarský parlament schválil výstavbu dvou nových energetických bloků pro tuto jadernou elektrárnu. V roce 2014 byl projekt přidělen společnosti Rosatom bez výběrového řízení.

Náklady na výstavbu byly odhadnuty na 12,5 miliardy EUR. V roce 2016 Rusové poskytli Maďarsku na rozšíření jaderné elektrárny v Paksi úvěr v hodnotě 10 miliard eur.

Plány na výstavbu dvou nových bloků v Paksi slouží strategickým zájmům Maďarska, řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó po květnovém setkání s šéfem Rosatomu. Letos začátkem února maďarský premiér Viktor Orbán po jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem hovořil tom, že jednou z oblastí bilaterární spolupráce je také kooperace Maďarska a Ruska v jaderné oblasti.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…