Jablečná slavnost v Hostětíně zahájila kampaň o stromech

30.09.2014 11:23

Sdružení Líska odstartovala v neděli 28. září na Jablečné slavnosti v Hostětíně celoměsíční osvětovou kampaň pod názvem „Stromy a my“. Po celý měsíc se lidé mohou těšit na různých místech našeho kraje na řadu akcí zaměřených právě na stromy. Garantem kampaně je Park Rochus z Uherského Hradiště.

Jablečná slavnost v Hostětíně zahájila kampaň o stromech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocná lípa, ilustrační foto

 „Stromy jsou velmi důležité pro nás všechny. Zkrášlují města, parky, zahrady, zahrady a dávají řadu nejrozličnějších plodů. Především jsou ale důležité jako součást krajiny a zdroj životně důležitého kyslíku. Potřebujeme je všichni a musíme se o ně poctivě starat,“ zdůraznila jeden ze smyslů kampaně předsedkyně Lísky Iva Koutná.

Na důležitost stromů mimo jiné během měsíční kampaně upozorní v Zámku Lešná u Valašského Meziříčí na Vsetínsku, kde se od 1. do 24. října uskuteční sezónní program pro školy Den stromů anebo Zdraví roste na stromě. Během tohoto programu si školáci prohlédnou výstavu starých a krajových odrůd jablek, k vidění bude ukázka moštování. Lektorky v kostýmech jim představí využití ovoce v kuchyni nebo jim povypráví o historii a významu pěstování ovocných stromů.

Třídenní program v rámci kampaně připravuje i Dům dětí a mládeže v Uherském Brodě. Od 1. do 3. října se tam uskuteční výstava plodů polí, lesů, luk a zahrad s ukázkou odrůd jablek, dalšího ovoce a zeleniny.

Líska vyhlašuje soutěžní přehlídku fotografií „Strom a jeho rodina“. Ukažte nám jaké stromy a jejich kamarády se Vám podařilo najít v přírodě či ve městě. Své fotografie zašlete do 20.10.2014 na infoevvo@seznam.cz nebo na adresu Lísky, Rokytnice 436 (Základní škola), 75501 Vsetín.

„Ke kampani se můžete přihlásit vlastní akcí a podpořit tak zájem o stromy a jejich ochranu. Můžete sázet, soutěžit, malovat, udělat výstavu plodů nebo se vypravit k významnému stromu ve Vašem okolí. Zájemcům můžeme zaslat metodické listy a další materiály k tématu, “ upřesnila předsedkyně Lísky Iva Koutná s tím, že během celoměsíční kampaně se plánuje také vysazování stromů, proběhnou výstavy, exkurze nebo výukové programy ve školách.

Můžete také hlasovat v soutěži o titul STROM ROKU 2014. Ve Zlínském kraji se o titul uchází "Dub rodiny". Dub roste na pitínských Jahodiskách mezi Pitínem a Hostětínem. Podpisové archy jsou k dispozici v sídle ZO ČSOP Veronica, Panská 9, Brno a v Centru Veronica Hostětín, Hostětín 86.
Podpořit ho můžete také zasláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS STROM6.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne