Jakost pohonných hmot je před letní sezónou téměř bez vad

29.06.2015 8:35

Pro motoristy je to na začátku hlavní sezóny dobrá zpráva. Pouze jeden kontrolní vzorek motorového paliva ze 166 odebraných u čerpacích stanic a kontrolovaných Českou obchodní inspekcí v průběhu května, nevyhověl stanoveným limitům jakosti. Požadavky příslušné technické normy nesplnil jeden vzorek motorové nafta, a to v jakostním parametru bod vzplanutí, jehož naměřená hodnota byla nižší než 20 °C. To je o 33 °C méně než stanoví při zahrnutí nejistoty měření příslušná technická norma. Ostatní vzorky pohonných hmot stanoveným standardům jakosti vyhověly, a to i obsahem biosložek.

Jakost pohonných hmot je před letní sezónou téměř bez vad
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Sledování a monitorování jakosti pohonných hmot na území České republiky v souladu se zákonem č. 311/ 2006 Sb., o pohonných hmotách, a dalšími prováděcími a technickými předpisy prováděla Česká obchodní inspekce u čerpacích stanic území České republiky také v květnu. K laboratorní kontrole jakosti byly odebrány vzorky automobilových benzinů, motorové nafty, směsného paliva, biopaliva, LPG, CNG a etanolu E 85. Z celkového počtu 166 vzorků pohonných hmot, odebraných a kontrolovaných v měsíci květnu 2015, nevyhověl stanoveným jakostním požadavkům 1 vzorek, což představuje 0,6 %.

Motorové nafty

V měsíci květnu bylo odebráno a kontrolováno celkem 78 vzorků motorové nafty, z nichž jeden vzorek nesplnil jakostní požadavky příslušné technické normy, a to v jakostním parametru bod vzplanutí. Naměřená hodnota byla nižší než 20 °C (minimální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 53,0 °C). Tak nízká hodnota bodu vzplanutí již představuje potenciální nebezpečí poškození motoru. V takovém případě může být příměs benzínu vyšší než 1 % V/V a v souvislosti se snížením viskozity motorové nafty by mohlo dojít k mechanickému poškození palivové soustavy. Další kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty splnily jakostní ukazatele stanovené technickou normou ČSN EN 590 (2014) – Motorová paliva - Motorové nafty – Technické požadavky a metody zkoušení.

Biopaliva v pohonných hmotách

Obsah metylesterů mastných kyselin byl v květnu kontrolován u 78 vzorků motorové nafty a kontrola obsahu etanolu v automobilových benzinech proběhla u 68 vzorků. Překročení horní přípustné hranice obsahu biosložek nebylo laboratorními rozbory zjištěno u žádného z vzorků paliv.

Uložená opatření

Zákaz prodeje pohonné hmoty, která neodpovídala požadavkům zvláštních právních předpisů, uložila Česká obchodní inspekce v měsíci květnu na 1 081,85 l motorové nafty v hodnotě 35 917,42 Kč.

Závěr

Rozbory odebraných vzorků pohonných hmot byla prokázána odchylka od jakostní normy u jednoho vzorku motorové nafty ze 166 kontrolovaných vzorků všech pohonných hmot. Oproti měsíci dubnu to znamenalo snížení poměru nejakostních vzorků a celkové zlepšení z 3,0 % na 0,6 %. Příznivý výsledek byl opakovaně zaznamenán zejména u automobilových benzinů, kde od ledna nebyl zachycen jediný nejakostní vzorek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…