Jan Bureš: Jak se budou vyvíjet devizové rezervy ČNB?

26.11.2013 10:16

Česká národní banka při intervencích nakoupila v druhé listopadové dekádě devizové rezervy za zhruba 200 miliard korun. Navýšila tak své devizové rezervy za necelé dva týdny o více než 20 %.

Jan Bureš: Jak se budou vyvíjet devizové rezervy ČNB?
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Podobné cvičení ve Švýcarsku v srpnu 2011, kdy se tamní centrální banka (SNB) rozhodla nepustit frank pod 1,20 EUR/SFR, vedlo SNB v prvních čtrnácti dnech k navýšení devizových rezerv zhruba o 35 %. Oslabení franku ale bylo také daleko výraznější - do začátku září ztratil necelých dvacet procent, zatímco ztráty koruny se pohybují stále okolo 5 %.

 Podobně jako ve Švýcarsku očekáváme, že potřeba intervencí se po počátečním náporu zklidní a centrální banka nebude muset skupovat devizové rezervy takovým tempem jako v prvních týdnech. S automatickým udržováním kurzu nad 27,00 EUR/CZK ji mohou pomoci také spekulace na to, že centrální banka může eventuálně intervenční kurz ještě oslabit.Také řada exportujících podniků nebude mít v nejbližší době tradiční tradiční motivaci zajišťovat svůj kurz na delší dobu dopředu - přirozený tlak na silnější korunu tím může trochu zeslábnout (na nejbližší období totiž řada podniků kurz zajištěný má). Sečteno, podtrženo, tempo přírůstku devizových rezerv by v nadcházejících týdnech mělo zpomalit.

 K výraznějšímu nárůstu aktivity centrální banky na trhu dojde pravděpodobně opět ve chvíli, kdy trhy začnou sázet na exit z intervenčního režimu. Pak výrazně stoupne ochota exportérů znovu zajišťovat otevřené eurové pozice a ČNB nezbude nic jiného než bránit spotový kurz na 27,00 EUR/CZK prostřednictvím rychlého skupování devizových rezerv.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…