Jan Bureš: Jak se budou vyvíjet devizové rezervy ČNB?

26.11.2013 10:16

Česká národní banka při intervencích nakoupila v druhé listopadové dekádě devizové rezervy za zhruba 200 miliard korun. Navýšila tak své devizové rezervy za necelé dva týdny o více než 20 %.

Jan Bureš: Jak se budou vyvíjet devizové rezervy ČNB?
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Podobné cvičení ve Švýcarsku v srpnu 2011, kdy se tamní centrální banka (SNB) rozhodla nepustit frank pod 1,20 EUR/SFR, vedlo SNB v prvních čtrnácti dnech k navýšení devizových rezerv zhruba o 35 %. Oslabení franku ale bylo také daleko výraznější - do začátku září ztratil necelých dvacet procent, zatímco ztráty koruny se pohybují stále okolo 5 %.

 Podobně jako ve Švýcarsku očekáváme, že potřeba intervencí se po počátečním náporu zklidní a centrální banka nebude muset skupovat devizové rezervy takovým tempem jako v prvních týdnech. S automatickým udržováním kurzu nad 27,00 EUR/CZK ji mohou pomoci také spekulace na to, že centrální banka může eventuálně intervenční kurz ještě oslabit.Také řada exportujících podniků nebude mít v nejbližší době tradiční tradiční motivaci zajišťovat svůj kurz na delší dobu dopředu - přirozený tlak na silnější korunu tím může trochu zeslábnout (na nejbližší období totiž řada podniků kurz zajištěný má). Sečteno, podtrženo, tempo přírůstku devizových rezerv by v nadcházejících týdnech mělo zpomalit.

 K výraznějšímu nárůstu aktivity centrální banky na trhu dojde pravděpodobně opět ve chvíli, kdy trhy začnou sázet na exit z intervenčního režimu. Pak výrazně stoupne ochota exportérů znovu zajišťovat otevřené eurové pozice a ČNB nezbude nic jiného než bránit spotový kurz na 27,00 EUR/CZK prostřednictvím rychlého skupování devizových rezerv.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…