Jeden byt se stavěl v průměru tři roky

15.12.2014 16:14

Zatímco průměrná doba výstavby jednoho rodinného domu byla vloni 42 měsíců, stavba bytu trvala průměrně o osm měsíců méně, tedy 34 měsíců. Vyplývá to z posledních dostupných údajů Českého statistického úřadu. V roce 2013 Češi navíc zvýšili nároky na technickou vybavenost a energetickou úsporu, více investovali do otopné a automatizované techniky.

Jeden byt se stavěl v průměru tři roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Český statistický úřad letos v listopadu publikoval nové údaje, které hodnotí stav českého stavebnictví v roce 2013. Zatímco u rodinných domů podle aktuálních dat převládaly byty se čtyřmi a více pokoji, u bytových domů byl poměr opačný. Převažovaly spíše menší byty, které z 38 % tvořily byty dvoupokojové. Tento trend přitom potvrzují i tuzemské realitní kanceláře. „Většina klientů má jasné finanční limity, které je u koupě i pronájmu směřují k menším bytům v lokalitách širšího centra, které jsou dopravně dobře dostupné. Nejžádanější jsou v tomto smyslu nejlevnější byty 1+kk a 2+kk poblíž stanice metra,“ řekl Peter Višňovský z realitní kanceláře LEXXUS.

Důvodů zvyšující se poptávky po malých bytech je podle odborníků několik. „Je to způsobeno zejména nízkou cenou malých bytů a dále nízkými úrokovými sazbami. Další vliv podporující dobrý prodej je rychlá pronajatelnost malých bytů,“ vysvětlil Tomáš Matras, zástupce Asociace realitních kanceláří České republiky. „U rodinných domů je zase největší poptávka po domech poblíž centra města v pěkných zelených lokalitách, menší zájem je o satelity, kde není dostatečná občanská vybavenost,“ doplnil Matras.

Kromě požadavků na umístění bytů či domů se stále zvyšují i nároky na jejich technickou vybavenost. Signály z trhu naznačují, že se Češi stále více zabývají možnostmi úspor v oblasti energie i vytápění. To potvrzují i statistiky ČSÚ, kdy z celkového počtu 15 tisíc dokončených rodinných domů v roce 2013, jich zhruba 65 % připadlo do energetické třídy účinnosti C, tedy vyhovující. Označení B, úsporná, přitom získala již téměř třetina rodinných domů. Lidé tak stále více přemýšlejí nad úspornými zdroji energie a tepla, například nad kondenzačním kotlem či tepelným čerpadlem. „Zájem o úsporu nákladů na vytápění domů je značný, a to jak ze strany rodinných, tak bytových domů. Očekáváme, že během několika dalších let vzroste poptávka po tepelných čerpadlech a kondenzačních kotlech,“ sdělil Karel Vlach, obchodní ředitel společnosti ENBRA, která se zabývá prodejem, instalací a servisem otopné techniky.

Ze statistik ČSÚ navíc vyplývá, že v současnosti se lidé v České republice již nebojí investovat. Průměrné náklady připadající na jeden byt v roce 2013 byly 2,69 milionů korun, tedy o téměř 2 % vyšší než v předchozím roce. Podle odborníků lidé začínají investovat především do automatizované techniky, kterou lze v domácnosti využít nejen pro regulaci osvětlení, ale i při ovládání žaluzií, rolet či garážových vrat. „Automatizace se v současné době stala žádanou součástí vybavení domácností. Využívaná je například u stínicí techniky, kde poptávka po rádiovém spínání meziročně vzrostla o 10 %,“ objasnil Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zabývá výrobou a distribucí stínicí techniky. „Díky motorickému řízení stínění lze přitom uspořit až 10 % nákladů na vytápění domu. Při nízké venkovní teplotě se předokenní rolety automaticky zavřou a vytvoří před okny dodatečnou tepelnou izolaci, čímž zabraňují zbytečnému úniku tepla. Naopak, pokud v zimě svítí slunce, předokenní rolety se vytáhnou a pomohou vyhřát interiér domu či bytu,“ uzavřel Valenta.

O realitní kanceláři LEXXUS

Realitní kancelář LEXXUS a.s. se zaměřuje na prodej nemovitostí v nových rezidenčních projektech v Praze a blízkém okolí. Nabízí velký výběr starších a nových bytů, novostaveb v developerských projektech, prodej rodinných domů, bytů a pozemků v Praze a okolí. Společnost LEXXUS patří již více než dvě desítky let k nejvýznamnějším realitním kancelářím v Praze. V portfoliu společnosti lze nalézt nové rezidenční projekty, nové byty a domy, second hand novostaveb, rodinné domy na prodej i luxusní nemovitosti k prodeji  či pronájmu.

O společnosti Lomax

Firma LOMAX & Co spol. s.r.o., která vznikla v roce 1992, je v současnosti největším výrobcem garážových vrat, předokenních rolet, žaluzií, plotů a bran v ČR. Sídlo firmy se nachází na jižní Moravě v obci Bořetice a od svého vzniku bylo hlavním cílem dodávat zákazníkům kvalitní výrobky. V roce 2000 společnost LOMAX uvedla do provozu nově vyrobenou válcovací linku, díky které si firma veškeré panely pro sekční vrata vyrábí sama. Specializovaný tým odborných pracovníků a přesná výroba na CNC strojích s využitím nejmodernější techniky je předpoklad pro kvalitní výrobky. Dodavatelé komponentů pro výrobu jsou pouze renomované firmy splňující normy a legislativu EU a jsou vždy špičkou ve svém oboru s garancí kvality.
O Asociaci realitních kanceláří ČR

Asociace realitních kanceláří České republiky je největší profesní sdružení odborníků, obchodníků a dalších profesionálů působících na trhu s nemovitostmi v České republice. Asociace byla založena v roce 1991 několika realitními kancelářemi z různých míst České republiky a v dnešní době čítá členská základna kolem 200 realitních kanceláří z celé republiky. 

O společnosti ENBRA

Firma ENBRA byla založena roku 1991 a od svých počátků až do dnešní doby se profiluje jako klíčový hráč v oblasti technického zařízení budov. Obchodní a zakázkové aktivity společnosti zahrnují mimo jiné také oblast měření spotřeby tepla, indikace dodaného tepla v bytech, rozúčtování nákladů na vytápění, dodávky bojlerů, kotlů, energetické audity budov a mnoho dalšího. Společnost ENBRA provozuje rovněž nejrozsáhlejší síť špičkově vybavených autorizovaných metrologických středisek v ČR a SR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…