Jedním z vítězů světového šampionátu je zkušební střelnice VTÚ

25.04.2016 22:34

Čtyřiadvacetihodinové cvičení se střelbou s taktickým námětem, které věrně simulovalo bojovou situaci, právě skončilo.

Jedním z vítězů světového šampionátu je zkušební střelnice VTÚ
Foto: VTÚ
Popisek: VTÚ

Tím vyvrcholila ojedinělá soutěž nesoucí název světový šampionát vojenských odstřelovačů, jenž se konal předposlední dubnový týden na zkušební střelnici Vojenského technického ústavu, s. p. v Bzenci.

Posledním bodem programu světového šampionátu odstřelovačů bylo slavnostní vyhlášení výsledků. Oficiálními vítězi se stali čeští policisté ze zásahové jednotky, jejichž jména ani instituci nelze z pochopitelných důvodů zveřejnit. Vítězstvím, a to neoficiálním, se však může pyšnit i organizační složka Vojenského technického ústavu výzbroje a munice – zkušební střelnice Bzenec. Proč? Technické možnosti, respektive využití tamních prostorů tvořených tzv. navátými písky byly jak tuzemskými snajpry, tak mezinárodní komunitou armádních a policejních specialistů hodnoceny velice kladně. Na čtvrteční (21. dubna) prezentaci pro VIP hosty zazněla de facto totožná slova.

„Jsem rád, že Vojenský technický ústav, kromě plnění svých odborných projektů, nabízí tuto unikátní střelnici k dalšímu praktickému využití jiným subjektům. Mám na mysli nejen výcvik složek integrovaného záchranného systému, ale i specialistů ozbrojených sil. Získané zkušenosti z tohoto areálu je mohou profesně posunout výrazně dál. Zkušební střelnice Bzenec má perspektivu a proto je třeba do ní výrazněji investovat. Zdejší podmínky jsou nejen optimální zatěžkávací zkouškou pro techniku a zbraně, ale i pro efektivní výcvik před nasazením do zahraničních misí,“ říká člen výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu Parlamentu ČR Patrik Kunčar.

Pozitivní hodnocení tamního zhruba šedesátihektarového areálu zaznělo i od dalších funkcionářů, ať už to byli zástupci Policie ČR - Krajského ředitelství Zlínského kraje, zástupci členů Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, nebo velitel 7. mechanizované brigády plukovník Pavel Lipka: „Zkušební střelnice Bzenec má jistá specifika, kterými vojenské újezdy nedisponují. Vytíženost VVP, respektive střelnic pro cvičící jednotky AČR, je značná. Tady nejsme až tolik limitováni časovými parametry,“ konstatuje ředitel soutěže odstřelovačů. 

„Zkušební střelnice VTÚ opětovně prokázala schopnost pojmout akci mezinárodního rozsahu. Toto cvičiště má stále co nabídnout a my budeme pokračovat v možnostech jeho využití, a to i pro zahraniční klientelu. Světový šampionát vojenských odstřelovačů skončil úspěšně a navíc nám dal zpětnou vazbu, jakým směrem pokračovat v modernizaci dál,“ dodává ředitel Vojenského technického ústavu, s. p. Jiří Protiva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…