Jihočeské nemocnice se připojí ke Světovému dni ledvin

05.03.2015 16:02

Světový den ledvin, který letos připadá na čtvrtek 12. března, si připomenou ve většině jihočeských nemocnic. Cílem akce je upozornit na nutnost péče o ledviny, popřípadě prevenci proti onemocnění tohoto orgánu.

Jihočeské nemocnice se připojí ke Světovému dni ledvin
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Hemodialyzační oddělení Nemocnice Písek, a. s., pořádá k celosvětovému dni ledvin 12. března od 8 do 13 hodin preventivní akci spojenou s vyšetřením zdravotního stavu a pro zájemce i prohlídku budovy hemodialyzačního střediska (HDS).  Letošní téma je stanoveno jako prevence chronických onemocnění ledvin. Jedná se o 10. ročník a letošní slogan zní:  „Pečujete o své ledviny?“

„Akci pořádáme při běžném provozu nemocničního oddělení ve dvou ambulancích v budově HDS. Vstup je možný přes nemocnici chodbou od chirurgie nebo přímo z parkoviště od kruhového objezdu U kapličky. Pro zájemce jsme připraveni vyšetřit parametry, které napovídají o případné patologii ledvin. V tomto případě je vhodné přijít nalačno a se vzorkem ranní moči v čisté nádobce. O návštěvníky se postarají sestřičky z oddělení, žákyně zdravotní školy a primář MUDr. Zdeněk Hobzek a jeho zástupkyně MUDr. Monika Korešová,“ uvedl ředitel Nemocnice Písek, a. s., Jiří Holan.

Z nabízených vyšetření je v písecké nemocnici připraveno základní screeningové vyšetření moči a sedimentu, hladina glykémie, cholesterolu a kreatininu. „Tímto stanovením lze odhalit i některou z civilizačních nemocí jako jsou cukrovka, porucha tukového metabolismu, onemocnění močových cest ale zejména poškození funkce ledvin. K tomuto závažnému stavu často přispívá právě cukrovka a vysoký krevní tlak. Návštěvníci si mohou prohlédnout zázemí hemodialyzačního střediska v nové budově, mohou si odnést poučení a edukační materiály o tom jak se chovat, aby některou z nemocí nedostali, případně závažným důsledkům předešli,“ sdělil Jiří Holan.

Nemocnice České Budějovice, a. s., se ke Světovému dni ledvin rovněž připojí. Od 9.00 do 15.00 provedou zaměstnanci nefrologické ambulance Interního oddělení nemocnice konzultace se zájemci na téma: onemocnění ledvin. 

Jako každý rok se i letos připojí k akci Nemocnice Strakonice, a. s. Na Hemodialyzačním středisku nemocnice, na  nefrologické ambulanci v suterénu interního oddělení od 8.00 do 12.00, proběhne odběrový den. „Zájemcům odebereme krev na stanovení ledvinných funkcí, změříme krevní tlak. Zájemci by s sebou měli ideálně přinést i ranní moč, která bude též odeslána do laboratoře na vyšetření močového sedimentu. Samozřejmostí je konzultace s odborným lékařem - nefrologem.
Na ambulanci bude od 8 do 12 hod. přítomna sestra, která bude pacientům odebírat biologický materiál,“ uvedl ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala. Kontakt na nefrologii ve strakonické nemocnici: MUDr. Josef Moltaš, tel.: 383 314 145, e-mail: dialyza.strakonice@email.cz.

Hemodialyzační oddělení Nemocnice Tábor, a. s., se také připojí ke Světovému dni ledvin. Zájemci se mohou dostavit 12. 3. v době od 7:30 - 14:00 na nefrologickou ambulanci a nechat si zde změřit krevní tlak a přítomnost bílkoviny v moči.

Také v Nemocnici Jindřichův Hradec, a. s., jako každý rok vyšetří zájemcům moč, změří krevní tlak a klienty s případnou patologií si ponechají v péči.

V Nemocnici Prachatice, a. s., si den připomenou společně s pacienty hemodialýzy a vylepí informativně plakáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: S poštovními emoji po Česku

22:03 Česká pošta: S poštovními emoji po Česku

V úterý 7. května uvede Česká pošta do prodeje výplatní samolepící písmenové poštovní známky Emoji. …