Jihočeský kraj: Mezinárodní konference „Společně k moderní obci“ symbolicky uzavřela předsednictví ERDV

06.10.2021 19:38 | Tisková zpráva

Mezinárodní konferencí s názvem „Společně k moderní obci“ skončilo předsednictví Jihočeského kraje v rámci sdružení Evropského regionu Dunaj-Vltava (ERDV). Konference proběhla ve středu 6. října a stejně, jako celé jihočeské předsednictví, ji poznamenala koronavirová pandemie.

Jihočeský kraj: Mezinárodní konference „Společně k moderní obci“ symbolicky uzavřela předsednictví ERDV
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Z bezpečnostních důvodů byla opět formou videokonference a zapojilo se do ní několik desítek účastníků. Všichni se během jejího konání shodli na tom, že ani ztížené podmínky Jihočechy neodradily a podařilo se zrealizovat mnoho zdařilých projektů, které přispěly k rozvoji všech členských regionů.

„Předsednictví Jihočeského kraje probíhalo od června 2020 do červa 2021, poznamenala ho proto citelně koronavirová pandemie. I přes to, že prakticky nebylo možno se osobně potkávat a vyměňovat si zkušenosti, podařilo se mnoho zdařilých projektů, které mohou posloužit starostům všech obcí z obou stran hranice jako inspirace. Třeba v oblasti digitalizace služeb pro občany,“ nastínil náměstek hejtmana pro oblast venkova Pavel Hroch a jako konkrétní příklad iniciativy Jihočeského kraje v rámci předsednictví ERDV uvedl volbu Vesnice roku ERDV 2020.

„Vítězem se stala obec Groβschönau, která je proslulá zejména svými projekty zaměřenými na využití solární energie a my si od nich rádi vezmeme inspiraci. Ale ani naše obce nezůstávají se svými projekty pozadu. Obec Strmilov třeba zaujala projektem na informování občanů a obec Chlumany je průkopníkem v oblasti regionálních trhů, do kterých se zapojují místní občané,“ dodal náměstek hejtmana Hroch, podle něhož byla v rámci volby Vesnice roku ERDV 2020 oceněna i jihočeská obec Borová Lada. A to za komplexní opatření k zamezení odchodu mladých lidí z oblasti, nacházející se v národním parku.

Evropský region Dunaj - Vltava je trilaterální pracovní společenství, které bylo založeno 30. června 2012. Skládá se ze sedmi partnerských regionů - Horní Rakousko, dolnorakouský Mostviertel a Waldviertel, Dolní Bavorsko, Horní Falc, Plzeňský kraj, Jihočeský kraj a Kraj Vysočina. Jejich společným cílem je významně přispět k dalšímu rozvoji celého území a realizaci evropské myšlenky. Stěžejními tématy jsou průmysl, zdravotnictví a cestovní ruch. Zde experti všech sedmi regionů pracují v rámci strategie ERDV na tom, aby prostřednictvím svých znalostí a kontaktů konkrétní opatření všemožně podpořili. Předsednictví přebírá po Jihočeském kraji Horní Falc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…