Jihočeský kraj: Náměstek Krák ocenil dva policisty, loni vybrali kauce za 4,7 milionu

23.06.2021 7:33

Náměstek jihočeského hejtmana pro oblast dopravy Antonín Krák ocenil dva policisty z dopravního inspektorátu Územního odboru České Budějovice za příkladnou práci při kontrole nákladní a autobusové dopravy na území kraje.

Jihočeský kraj: Náměstek Krák ocenil dva policisty, loni vybrali kauce za 4,7 milionu
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Prap. Bc. Vít Dvořák a prap. Tomáš Brabec uložili v minulém roce 267 kaucí v celkové hodnotě 4 764 000 Kč. Jihočeská policie často využívá tento zákonný institut, který jí umožňuje uložit řidiči nebo dopravci finanční kauci v případě, že existuje reálná obava, že se přestupce bude vyhýbat správnímu řízení.

„Je mi vždy ctí a potěšením ocenit policisty, kteří svou práci dělají dobře. Praporčíci Dvořák a Brabec se specializují na kontroly nákladní a autobusové dopravy a v této oblasti mají naprosto nejlepší výsledky nejen mezi jihočeskými policisty, ale i mezi policisty v celé republice,“ řekl náměstek Krák a dodal, že v roce 2020 uložili policisté Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje celou jednu třetinu ze všech uložených kaucí v rámci celé České republiky.

„Prap. Bc. Vít Dvořák a prap. Tomáš Brabec se na těchto výsledcích podíleli z více jak osmdesáti procent! Za celý rok 2020 uložila Jihočeská policie 311 kaucí v celkové částce 5 608 000 Kč a z toho tito dva policisté uložili 267 kaucí za 4 764 000 Kč,“ upřesnil náměstek Krák, podle něhož se i díky těmto penězům může opravovat víc krajských komunikací a mostů.

Anketa

Považujete policejní zákrok vůči mrtvému teplickému Romovi za chybný?

hlasovalo: 23925 lidí

Prap. Bc. Vít Dvořák dostal od náměstka Kráka hodinky a prap. Tomáš Brabec mobilní telefon. „Myslím, že se s těmito pány nevidíme naposledy. Mají totiž zaděláno na další úspěch. K dnešnímu datu bylo v České republice uloženo celkem 137 kaucí. Z tohoto počtu si 121 mohou připsat právě naši dva praporčíci. Jsem rád, že máme právě takové policisty, kteří se svědomitě starají o bezpečí na jihočeských silnicích,“ uzavřel Krák.

Kauce je účinnou hrozbou pro řidiče i dopravce

Jedná se o zákonný institut, který umožňuje policii uložit řidiči nebo dopravci finanční kauci a to tehdy, pokud existuje reálná obava, že se přestupce bude vyhýbat správnímu řízení.

Nejčastěji policisté k takovému opatření přistupují při řešení dopravních přestupků ze strany cizinců. Vždy se jedná o přestupky, které nelze projednat na místě formou uložení blokové pokuty, ale přestupek je po zadokumentování Policií ČR oznámen na příslušný správní úřad. V případech přestupků dopravců nákladní nebo kamionové dopravy řešených podle zákona č. 111/1994 sb., o silniční dopravě je to příslušný krajský úřad (jedná se zejména o nedodržení bezpečnostních pravidel jízdy, např. povinných bezpečnostních přestávek), v případech přestupků podle zákona č. 361/2000 sb., o provozu na pozemních komunikacích (např. technický stav vozidla bezprostředně ohrožující bezpečnost účastníků silničního provozu, řízení pod vlivem návykové látky, vysoká rychlost atd.) pak obec s pověřenou působností. V prvním případě se jedná o částky v rozmezí 5 až 100 000 Kč, ve druhém případě 5 až 50 000 Kč.

Řidič má při uložení kauce v podstatě dvě možnosti. Pokud ji zaplatí, pokračuje po zadokumentování přestupku v jízdě. Pokud ne, je mu na místě přikázáno bezpečné odstavení vozidla, nebo je vozidlo na jeho náklady odtaženo a další jízda mu je až do zaplacení celé kauce zakázána. Pokud se jedná podle silničního zákona o přestupek a k projednání je tedy příslušným krajský úřad, nabízejí policisté možnost platby bezhotovostním převodem pomocí ručního platebního terminálu. Pokud řidič spáchá přestupek dle zákona o provozu na pozemních komunikacích, musí s ohledem na velký počet obcí s pověřenou působností, které tyto přestupky řeší, zaplatit uloženou kauci vždy v hotovosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.