Jihomoravský kraj: Dalších šest klientů se stěhuje do chráněného bydlení v Šanově

18.09.2019 13:52

Pro dalších šest klientů Zámku Břežany bylo v úterý 17. září 2019 otevřeno nové chráněné bydlení v Šanově na Znojemsku.

Jihomoravský kraj: Dalších šest klientů se stěhuje do chráněného bydlení v Šanově
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Tři nově vystavěné byty budou ode dneška sloužit klientům s lehkým mentálním hendikepem, kteří se díky dlouholetému bydlení v chráněném bydlení již natolik osamostatnili, že běžné denní činnosti, jako péče o vlastní osobu, nakupování, vaření, či cestování zvládají bez pomoci.

„V některých činnostech sice stále potřebují podporu či pomoc, které jim asistentky zajistí, avšak tato pomoc bude již v nižší intenzitě, než tomu bylo v prvních letech provozu chráněného bydlení. Díky přestěhování šesti klientů do nových bytů se uvolní místa ve stávajícím chráněném bydlení pro další klienty, kteří v současnosti bydlí v domově pro osoby se zdravotním postižením na zámku v Břežanech. Zde stále sdílí jeden pokoj čtyři i více klientů a v těchto podmínkách je problematické poskytovat péči a podporu individualizovanou formou,“ uvedl náměstek hejtmana Marek Šlapal.

Zámek Břežany, příspěvková organizace v současnosti poskytuje jak pobytové služby ústavního charakteru, tak služby komunitní. Od roku 2010 provozuje chráněné bydlení pro 11 osob v Šanově ve dvou rodinných domcích. Jelikož se klienti do této obce velice dobře začlenili, mají zde navázané přátelské i sousedské vztahy a obec je celkově k lidem s postižením přívětivá, Jihomoravský kraj v této lokalitě zakoupil tři nově vystavěné byty. Kupní cena za 3 přízemní byty se zahrádkou (každý pro 2 klienty) činí 6,6 milionu korun. Dále Jihomoravský kraj poskytl finanční prostředky na vnitřní vybavení bytů (kuchyňské linky, nábytek, domácí spotřebiče, drobné zařizovací předměty - nádobí, lůžkoviny, elektronika atd.) v celkové výši cca 1 milionu korun.

Dalším krokem v transformačním úsilí Zámku Břežany je dokončení výstavby v Hrušovanech nad Jevišovkou a Hostěradicích, kam se začátkem roku 2020 z Břežan přestěhuje celkem 24 klientů. Nové objekty budou mít charakter běžných rodinných domů (stavebně přizpůsobené specifickým potřebám osob s kombinovaným postižením), kde bude péče poskytována 24 hodin denně v domácnostech po šesti osobách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …