Jihomoravský kraj: Dalších šest klientů se stěhuje do chráněného bydlení v Šanově

18.09.2019 13:52

Pro dalších šest klientů Zámku Břežany bylo v úterý 17. září 2019 otevřeno nové chráněné bydlení v Šanově na Znojemsku.

Jihomoravský kraj: Dalších šest klientů se stěhuje do chráněného bydlení v Šanově
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Tři nově vystavěné byty budou ode dneška sloužit klientům s lehkým mentálním hendikepem, kteří se díky dlouholetému bydlení v chráněném bydlení již natolik osamostatnili, že běžné denní činnosti, jako péče o vlastní osobu, nakupování, vaření, či cestování zvládají bez pomoci.

„V některých činnostech sice stále potřebují podporu či pomoc, které jim asistentky zajistí, avšak tato pomoc bude již v nižší intenzitě, než tomu bylo v prvních letech provozu chráněného bydlení. Díky přestěhování šesti klientů do nových bytů se uvolní místa ve stávajícím chráněném bydlení pro další klienty, kteří v současnosti bydlí v domově pro osoby se zdravotním postižením na zámku v Břežanech. Zde stále sdílí jeden pokoj čtyři i více klientů a v těchto podmínkách je problematické poskytovat péči a podporu individualizovanou formou,“ uvedl náměstek hejtmana Marek Šlapal.

Zámek Břežany, příspěvková organizace v současnosti poskytuje jak pobytové služby ústavního charakteru, tak služby komunitní. Od roku 2010 provozuje chráněné bydlení pro 11 osob v Šanově ve dvou rodinných domcích. Jelikož se klienti do této obce velice dobře začlenili, mají zde navázané přátelské i sousedské vztahy a obec je celkově k lidem s postižením přívětivá, Jihomoravský kraj v této lokalitě zakoupil tři nově vystavěné byty. Kupní cena za 3 přízemní byty se zahrádkou (každý pro 2 klienty) činí 6,6 milionu korun. Dále Jihomoravský kraj poskytl finanční prostředky na vnitřní vybavení bytů (kuchyňské linky, nábytek, domácí spotřebiče, drobné zařizovací předměty - nádobí, lůžkoviny, elektronika atd.) v celkové výši cca 1 milionu korun.

Dalším krokem v transformačním úsilí Zámku Břežany je dokončení výstavby v Hrušovanech nad Jevišovkou a Hostěradicích, kam se začátkem roku 2020 z Břežan přestěhuje celkem 24 klientů. Nové objekty budou mít charakter běžných rodinných domů (stavebně přizpůsobené specifickým potřebám osob s kombinovaným postižením), kde bude péče poskytována 24 hodin denně v domácnostech po šesti osobách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…