Jihomorvský kraj: Skoro tři sta hasičů, záchranářů a policistů si vyzkoušelo nácvik záchranných prací při povodních

11.04.2024 22:03 | Tisková zpráva

Taktické cvičení Jihomoravského kraje Povodeň 2024 dnes absolvovalo skoro 300 členů záchranných složek a spolupracujících státních zaměstnanců, kteří pomáhají při vyhodnocování strategických postupů, koordinaci dobrovolníků nebo třeba přerozdělování prostředků a logistické podpoře.

Jihomorvský kraj: Skoro tři sta hasičů, záchranářů a policistů si vyzkoušelo nácvik záchranných prací při povodních
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Cvičení se uskutečnilo na břehu Vodní nádrže Nové Mlýny poblíž Pasohlávek, tedy v oblasti, kde v letech 2006 a 2014 hasiči řešili skutečnou povodňovou aktivitu. Cvičení simulovalo povodňovou aktivitu, při které záplavová vlna způsobila značné škody na majetku, přerušila sjízdnost komunikací, poškodila infrastrukturu a způsobila zranění obyvatelům. Záchranné složky proto musely řešit množství rozdílných úkolů současně.

„Profesionální práci našich hasičů, záchranářů i policistů jsme viděli při tornádu a vídáme ji pravidelně pokaždé, když bojujeme s živly nebo nepředvídatelnými situacemi. Jsem ale strašně rád, že se do cvičení letos poprvé zapojuje taky Dobrotým, tím pádem pracujeme už při nácviku krizových scénářů s lidmi, kteří chtějí pomáhat, a ukazujeme, jak důležití pro nás jsou,“ říká jihomoravský hejtman a předseda bezpečnostní rady Jan Grolich.

Cvičící čekalo celkem 11 stanovišť, mezi nimi třeba simulace odstřelu překážky na vodní hladině (odstřel kmene stromu ve vodní nádrži), simulace vyzvednutí břemene z vody nebo nácvik záchrany osob z vody pomocí vrtulníku nebo člunu. „Během dnešního cvičení předvedli hasiči mnoho činností, které musí zvládat v případě povodňových stavů. Kromě jejich fyzického nasazení a využití naší standardní techniky jsme do dnešní akce nasadili také řadu moderních technologií, které slouží k efektivnějšímu řešení takto rozsáhlé mimořádné události,“ dodává ředitel Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jiří Pelikán.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17420 lidí

Společnou souhru při záchraně osob a evakuaci si čeští profesionálové vyzkoušeli i s kolegy z Rakouska a Slovenska, kteří dorazili otestovat zkušenosti v rámci mezinárodní přeshraniční spolupráce. Zahraničních cvičících bylo dohromady přes šest desítek.

Na stanovišti přednemocniční neodkladné péče představili zkušenosti z praxe i profesionálové Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. „Všichni si pamatujeme velké povodně, které naši republiku v nedávné minulosti postihly. A týkalo se to i jižní Moravy. Taková cvičení jsou proto mimořádně užitečná, protože se nám zúročí při reálných zásazích. Vyzkoušíme si zapojení například velkokapacitní sanitky či terénního vozidla. A samozřejmě jsme rádi, že máme k dispozici moderní a špičkovou techniku,“ vysvětluje ředitelka jihomoravských záchranářů Hana Albrechtová.

Policejní potápěči si během cvičení oživili postupy související s vyzvedáváním břemene z hloubky. „Dokonalá znalost vybavení, schopnost orientace při špatné viditelnosti, zvládnutí práce s vodními proudy – naši muži prochází školeními tohoto typu pravidelně, vždycky je ale důležité vyzkoušet sehranost s ostatními zástupci IZS a pokud možno co nejrychlejší zásah,“ doplňuje ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil. Společně navíc policisté z letecké služby procvičili koordinaci s dalšími složkami při záchraně osob z vodní hladiny.

Krajské taktické cvičení složek IZS se uskutečnilo naposledy v roce 2019 s tematikou mimořádné události na rockovém koncertě. Kvůli reálným krizovým situacím (covid-19, tornádo a řešení migrační krize v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině) se velké krajské cvičení složek IZS JMK v posledních letech nekonalo. Celkem mají orgány krizového řízení společně s IZS JMK na tento rok v plánu dvě desítky dalších cvičení, za zmínku stojí třeba nácvik události spojené s aktivním střelcem, požár domova pro seniory, dekontaminace nebo dopravní nehody v tunelech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…