Jihomoravský kraj: Ocenění pro inovativní přístupy k ochraně přírody pokračuje. Přihlaste se

19.03.2024 13:07 | Tisková zpráva

Projekty zaměřené na zlepšení zadržování vody a adaptaci klimatu v Jihomoravském kraji mají opět šanci na ocenění. Třetí ročník soutěže Cena za krajinu otevírá dnes (pondělí 18. března) své brány pro přihlášky. Přihlašování bude probíhat až do 30. dubna.

Jihomoravský kraj: Ocenění pro inovativní přístupy k ochraně přírody pokračuje. Přihlaste se
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Soutěž Jihomoravského kraje vznikla ve spolupráci s Nadací Partnerství a je otevřená pro široké spektrum účastníků. Loni vybírala porota z 26 přihlášených projektů, mezi nimiž byli jednotlivci, obce, farmáři, soukromé firmy nebo neziskové organizace. „Po úspěšných dvou ročnících se soutěž vrací, aby opět ocenila projekty, které se výrazně zasloužily o zdraví a biodiverzitu krajiny v našem regionu. Potvrdilo se, že i malý projekt může přinést velké výsledky. Chceme proto povzbudit další k zapojení a ukázat, že jejich snažení oceníme,“ prohlásil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. Přihlašovat své projekty mohou zájemci na webu soutěže ZDE.

Soutěž nabízí dvě kategorie přihlášek:

  • Komplexní projekty, tedy soubory komplexních opatření zaměřených na zadržení vody v krajině nejen v údolí nivy, ale i s přesahem do celého povodí
    • vítěz získá 100 tisíc korun
  • Jednotlivá opatření, tedy samostatné izolované opatření či dílčí opatření z komplexnějšího souboru
  • vítěz získá 50 tisíc korun, druhá cena je 20 tisíc a třetí 10 tisíc korun

Nad rámec toho se udělí i Cena veřejnosti – hlasování proběhne na webu soutěže. Na vítěze čeká odměna 50 tisíc korun.

Do soutěže se mohou hlásit již realizované projekty nacházející se na území Jihomoravského kraje, které provedly taková opatření v krajině, jež mají pozitivní dopad na zadržení vody v krajině, adaptaci krajiny na změnu klimatu a podporu biodiverzity. Ukončené projekty nesmí být starší než deset let.

„Stav naší krajiny je výsledkem dlouhodobých změn, často negativních, způsobených například nadměrným používáním chemikálií a intenzivním zemědělstvím. Nicméně, stále existují cesty k její revitalizaci. Podpora projektů, které pomáhají obnovit život v krajině, je klíčová, a právě to je cílem Ceny za krajinu,“ řekl Lukáš Dubec, náměstek hejtmana pro životní prostředí.

Odbornou komisi tvoří nejen zástupci Jihomoravského kraje a Nadace Partnerství, ale také představitelé Mendelovy univerzity v Brně a Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky. Výsledky soutěže Jihomoravský kraj oznámí nejpozději na konci září 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…