KRNAP: Přeshraniční projekt českých a polských strážců skončil, nikoliv však spolupráce samotná

01.05.2020 19:00

V posledních dvou letech jsme realizovali projekt Zintenzivnění informační a strážní služby v Krkonoších.

KRNAP: Přeshraniční projekt českých a polských strážců skončil, nikoliv však spolupráce samotná
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Díky němu získali strážci národního parku po obou stranách hranice lepší vzdělání i technické vybavení. Projekt sice formálně skončil koncem dubna, ale nastavená spolupráce s kolegy z Karkonoského parku narodowého zůstává. I v budoucnu se tedy budou návštěvníci hor, zejména v blízkosti hraniční Cesty česko-polského přátelství, setkávat se společnými česko-polskými hlídkami strážců.

Strážce v rámci projektu proškolila Horská služba Krkonoše v poskytování první pomoci. Zúčastnilo se ho 20 strážců z českého a 10 strážců z polského Krkonošského národního parku. „Nacvičili jsme postupy při úrazu v horách, udržení základních životních funkcí, zastavení masivního krvácení, resuscitaci, postupy při alergických reakcích, diagnostiku hypoglykemie, ale také na správnou komunikaci s Horskou službou a záchranáři obecně,“ říká vedoucí Terénní služby Správy KRNAP Jiří Marek. Strážci také absolvovali školení komunikačních a vyjednávacích dovedností, protože praxe je často vystavuje jednání s agresivními návštěvníky.

V rámci projektu strážci prováděli společné strážní služby zaměřené především na hraniční oblast, a to v prostoru Slezského domu, vrcholu Sněžky a v okolí Szrenice. V těchto oblastech společně odsloužili desítky společných strážních služeb.

Školení proběhlo v rámci přeshraničního projektu Zintenzivnění informační a strážní služby v Krkonoších, který byl podpořen prostředky z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko prostřednictvím Fondu mikroprojektů Euroregionu Glacensis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…