KSČM: Boj proti fašismu a za národní svobodu je stále aktuální

20.03.2016 6:33

15. března jsme si připomněli události, které nadlouho poznamenaly historii nejen Čechů a Slováků, ale i dění v Evropě a na celém světě.

KSČM: Boj proti fašismu a za národní svobodu je stále aktuální
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Okupace bývalé ČSR, vytvoření Protektorátu Čechy a Morava a o den dříve vznik loutkového klerofašistického tzv. Slovenského štátu byly předehrou pro dosud největší a nejkrvavější vojenský konflikt v lidských dějinách. Předcházela tomu potupná Mnichovská dohoda, která byla selháním mezinárodně politického a bezpečnostního systému vytvořeného v meziválečném období.

Tyto smutné události jsou mementem i dnes, kdy opět čelíme selhání mezinárodního společenství, nástupu fašismu a válečnického štvaní. Stojíme znovu proti snahám po revizi dějin, vnucování zájmů velmocí jiným, ignorování mezinárodního práva. Elity dnešního kapitalistického světa chtějí opět vydělávat na obchodu s válkou. Vše se hodí ke zbrojení a válečné propagandě.

I před 77 lety předcházela válce a okupaci oligarchizace moci, propaganda vlády silné ruky a nástup různých forem agresivního fašismu a nenávistného nacionalismu. Jako jeden z prvních kroků bylo útočeno na činnost komunistických stran. Dnes jsme znovu svědky celé řady jevů, které tehdejší stav připomínají: fašistický pochod v lotyšské Rize či zákaz KS Ukrajiny kandidovat ve volbách.  NATO, které údajně zajišťuje mír a obranu zájmů všech členů, slouží jako nástroj podřízení slabších tomu nejsilnějšímu, tedy USA.

Dnes, stejně jako kdysi, slouží nenávistné kampaně a tzv. jednoduchá řešení pouze k tomu, aby zabránily lidem přemýšlet nad opravdovými příčinami a viníky krize. Vyvolávání strachu a paniky má umožnit omezit demokratická práva a umlčet nepohodlné názory. KSČM je strana internacionální.  Víme, co je solidarita, umíme pomáhat slabým a bezbranným a nebojíme se to nahlas říci. Nepřikloníme se k těm, kteří šíří xenofobii a strach. Současně ale nedáme naši národní identitu a tisíciletou kulturu pošlapat a jsme připraveni za ni i bojovat.

ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…