Kam po studiu? Řešení nabízí tréninkové programy pro absolventy.

18.12.2015 15:23

Čerstvá absolventka Le Hai Anh (26) úspěšně dokončila studium vysoké školy v České republice. Narodila se ve Vietnamu, stejně jako její rodiče. Ti se seznámili v tehdejším Československu, ale poté se opět vrátili do rodného Vietnamu. Zpět do České republiky se přestěhovali v Le Hai Anhiných 2 letech. Po celou dobu studií rodiče svou dceru finančně podporovali, aby studium dokončila. Při hledání pracovního uplatnění narazila na možnost přihlásit se do tréninkového programu a začít budovat svou kariéru.

Kam po studiu? Řešení nabízí tréninkové programy pro absolventy.
Foto: red
Popisek: Le Hai Anh

Absolventi často nevědí, co dál

V dnešní době se spousta mladých lidí děsí toho, co s nimi bude, až dostudují vysokou školu. A není se čemu divit. Trh práce je nemilosrdný. Chce mladé perspektivní lidi, ale s praxí a zkušenostmi. A těmi většina z absolventů zrovna neoplývá. Ale jak takovou praxi získat a být tak pro zaměstnavatele atraktivní? A co když kromě chybějící praxe máte jako „bonus“ jinou národnost? I to v ČR může hledání ztížit. Navíc spousta absolventů vlastně ani netuší, čemu by se chtěli po celý zbytek života věnovat. Jejich zaměření v rámci studia jim často nedává přímý směr nebo je mnohdy zajímá více oblastí.

Trainee programy

Novým fenoménem, který se v České republice už také začal objevovat, jsou tzv. trainee programy pro čerstvé absolventy. Jde o speciální rozvojový program, který má za cíl připravit mladé a talentované absolventy na řídící pozice ve společnosti. Velkým bonusem je to, že si mladí lidé postupně projdou všemi odděleními ve firmě a mohou si tak vyzkoušet, které zaměření by jim nejvíce sedělo, bavilo je a zároveň v něm uplatnili svůj talent. Trainee program ale není žádnou brigádou – jde o seriózní zaměstnání na plný úvazek, navíc obohacené o množství rozvojových aktivit a školení.

Příběh Le Hai Anh

Sama Le Hai Anh nevěděla, kterým směrem se po studiu dát. Měla za cíl vystudovat vysokou školu, což se jí povedlo, ale o jakou profesi se po dokončení studia ucházet, nevěděla. Dozvěděla se o programu pro absolventy společnosti Tesco, který ji zaujal a tak se rozhodla do něj přihlásit.

Po tříkolovém výběrovém řízení byla úspěšně přijata do trainee programu. V současnosti je velmi spokojená jak s prací, tak s kolegy, kteří ji i přes její odlišnou národnost velmi vřele přijali mezi sebe. V rámci programu prochází pozicemi v rámci daného obchodu od vedoucího až po manažera daného oddělení.

Le Hai Anh bylo zároveň umožněno pracovat ve městě, kde žije její rodina. „Sama možnost pracovat v místě svého bydliště beru jako velké plus. Nemusím řešit náhradní bydlení, jsem se svou rodinou a přitom se rozvíjím po stránce pracovní,“ říká Le Hai Anh. „Jde o ideální stav, kdy se plně věnujete adaptaci do pracovního procesu – transformujete se ze studenta na pracujícího člověka, a přitom zůstáváte pod křídly vašich rodičů,“ dodává Le Hai Anh.

Plat absolventů v rámci trainee programu je přitom srovnatelný s platy běžných zaměstnanců Tesco, i benefitní program mají absolventi stejný.

 „ O naše trainee se dobře staráme už jen z toho důvodu, že si tak získáme kvalitní pracovníky. Navíc mladí lidé mají často opravdu zajímavé nápady, kterým rádi nasloucháme, protože nás to může posouvat dál,“ uvádí Katarína Navrátilová, HR ředitelka společnosti Tesco ve střední Evropě.

Trainee programy se v nabídkách společností větších formátů začínají ve větší míře objevovat v posledních letech i v ČR. Jde o způsob jak si v celkem rychlém čase vychovat z čerstvých absolventů zaměstnance potřebných kvalit, zaměření a s dostatečnou mírou loajality k firmě.

TESCO TRAINEE PROGRAM

·         Program byl spuštěn v roce 1997 a je zaměřen převážně na získávání co největších praktických zkušeností.

·         Absolventi se stávají zaměstnanci s hlavním pracovním poměrem na dobu neurčitou.

·         Nástup do programu je vždy v září. Nábor probíhá už od dubna.

·         Každý rok společnost Tesco nabírá do 20 absolventů.

·         Výběrové řízení se skládá: vyplněním on-line přihlášky + zasláním životopisu, následuje telefonický rozhovor, osobní setkání, assessment centrum.

·         Každý absolvent začíná takzvaným „kolečkem“ na obchodní jednotce a projde všemi odděleními.

·         Všichni účastníci programu prochází nespočtem školení a workshopů.

Po ukončení nastupují nejčastěji na manažerské pozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PR článek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…