Kancelář europarlamentu: Jaké obchodní dohody navazuje Unie?

23.10.2016 11:40

Zprávy posledních dnů jsou plné otázek kolem dohody o volném obchodu mezi EU a Kanadou (CETA). Ať už se tento týden na summitu podaří šéfům vlád EU dohodu CETA schválit či nikoliv, není zdaleka jediná, na které EU pracuje. Probíhají desítky jednání o různých typech obchodních dohod s mnoha zeměmi nebo regionálními uskupeními a Parlament v nich hraje významnou úlohu. Některé jsou méně známé jiné velmi kontroverzní. Přinášíme vám aktuální přehled.

Kancelář europarlamentu: Jaké obchodní dohody navazuje Unie?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Jaké obchodní dohody navazuje EU

Evropská unie využívá celou škálu dohod ve svých obchodních vztazích se třetími zeměmi. Liší se svým zaměřením a úrovní liberalizace, které chtějí dosáhnout. Mohou se zaměřovat na snížení či zrušení cel nebo na vytvoření celní unie, kdy účastníci dohody uplatňují stejná cla vůči třetím zemím.

Tam, kde už jsou cla mezi EU a partnerskou zemí velmi nízké se dohody zaměřují spíš na odstranění netarifních překážek. Může jít o otevření trhu veřejných zakázek a služeb. Mezi netarifní bariéry také patří harmonizace norem a standardů pro výrobky. Evropská unie například zakazuje používání určitých hormonů při produkci masa a chce tyto normy uplatňovat i na maso dovážené ze třetích zemí.  

Kromě toho obchodní dohody upravují pravidla pro investování a stanoví postupy pro řešení sporů kvůli investicím.  Soukromá společnost se může soudit se státem, kde investuje, pokud se cítí poškozena jeho rozhodnutím. 

CETA

Zkratka CETA se odvíjí od anglického názvu „Comprehensive Economic and Trade Agreement“. Oznámení o zahájení jednání EU-Kanada bylo výsledkem summitu organizovaného českým předsednictvím Rady v květnu 2009. Vyjednávání o CETA byla dokončena v září 2014. Tento měsíc by měly země EU dohodu podepsat, nicméně než bude moct vstoupit v platnost, musí být schválena Evropským parlamentem. Nejdřív o ní bude hlasovat parlamentní výbor pro mezinárodní obchod (zřejmě v prosinci) a poté ještě celé plénum. V platnost by pak mohla CETA vstoupit už příští rok.

Vyjednané obchodní dohody

Evropská unie završila kromě CETA několik dalších jednání, ale dané dohody ještě nevstoupily v platnost. Jedná se o následující země nebo jejich sdružení:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…