Karlovarské minerální vody se pokusily setkat s Rudim Mattonim na zapřenou

13.06.2012 9:11

V pondělí 11. června byla na univerzitní email Rudiho Mattoniho doručena zpráva v tomto znění:

Karlovarské minerální vody se pokusily setkat s Rudim Mattonim na zapřenou
Foto: Hana Čechová
Popisek: Zdevastované Lázně Kyselka u Karlových Varů

„Vážený pane Mattoni, z místního tisku jsme se dozvěděli, že se chystáte navštívit Českou republiku a region Karlovarska. Byli bychom velmi potěšeni, kdyby se Vám ve Vašem programu podařilo najít čas na setkání s historikem Stanislavem Bucharovičem, který je autorem knihy "Mattoni a lázně Kyselka." V současné době se pan Bucharovič zabývá přípravami na pokračovaní další knihy na toto téma a byl by velmi potěšen, kdyby se s Vámi mohl poznat osobně. Mohl byste nám prosím zaslat Váš časový harmonogram s přímým kontaktem na Vás? Děkuji mnohokrát. Se srdečným pozdravem, Bibiana Beňová“ Tento email Beňová, která je tiskovou mluvčí Karlovarských minerálních vod, zaslala ze své soukromé schránky registrované na Seznam.cz.

„Pan Mattoni se nás včera v noci ptal, kdo to je a email nám přeposlal. Nevěřili jsme vlastním očím. Řekli jsme mu, kdo paní Beňová je. Začal se smát a ptal se nás, jestli má Mattonka legitimní alespoň právníky. Takhle prostoduše se k panu Mattonimu doslova vetřít, je nevídané. Kdyby to takto dělala nějaká garážová firma, asi se divit nebudu, ale nápojářský gigant?“, říká Martin J. Kadrman, viceprezident ASORKD.

„Chci věřit tomu, že KMV jen jméno pana Burachoviče zneužily a on o tom neví. Pokud to bylo s jeho vědomím, pak k tomu nemám co dodat,“ uvedl Pavel P. Ries, prezident ASORKD.

Podle asociace byl pokus o účast karlovarského historika Burachoviče na setkání s Rudim Mattonim pro KMV jen zástěrkou. „Je jasné, že donu Pasqualemu a Karlovarským minerálním vodám by nebylo příjemné, že pravnuk zakladatele značky by současnou firmu kritizoval za její devastační přístup k odkazu jeho předka,“ myslí si Kadrman a dodává, že si umí představit situaci, kdy by se k Mattoniho setkání s Burachovičem přidal přítel prezidenta republiky don Pasquale a nechal se s ním vyfotografovat a po Mattoniho odletu do USA by vydaly KMV zprávu, že don Pasqaule se setkal s Mattonim a ten podpořil revitalizační plán současných vlastníků. Pan Mattoni už by se tomu z Kalifornie jen těžko bránil.

Profesora Rudiho Mattoniho také zarazila skutečnost, že historik Stanislav Burachovič vydal knihu o jeho předkovi a lázních Kyselka, přičemž tato kniha byla placena KMV. Připravovaná kniha o Mattoniho lázních Kyselka má být také placena Mattonkou. Je to absurdní situace, kdy historik vzpomíná a propaguje lázně Kyselka a přitom se nechává platit firmou, která tyto památky již druhé desetiletí devastuje. Na adresu Stanislava Burachoviče Rudi Mattoni poznamenal: „Jak se takový člověk může považovat za historika? Ti přece mají být nezávislí.“

Emeritní profesor kalifornské univerzity a pravnuk Heinricha Mattoniho navštíví lázně Kyselka tento pátek a od 17:00 se setká v místním kině s občany, se kterými bude debatovat nejen o bohaté historii jeho rodiny, ale i o současném stavu odkazu jeho pradědečka.

Karlovarské minerální vody se za poslední měsíc dopustily v souvislosti s lázněmi Kyselka již druhého skandálu. Naposledy veřejnost pobouřilo sponzorství KMV výstavy Hvězdné nebe nad Kyselkou, která je k vidění v karlovarském muzeu. Na protest proti účasti těchto devastátorů lázeňského území v Kyselce stáhla asociace ASORKD z výstavy zapůjčené artefakty.

ASORKD je připravena na vyžádání zaslat vzpomínaný email Beňové z pondělí 11. června 2012.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ASORKD

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …