Kbelská základna děti láká

04.07.2015 21:03

Od začátku dubna do konce června navštívila leteckou základnu tisícovka dětí. Letiště Praha-Kbely je velkým lákadlem pro malé i velké školáky.

Kbelská základna děti láká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled okénkem z transportní části vrtulníku

Jarní měsíce jsou hojně využívané školními zařízeními k výletům. Oblíbeným a vyhledávaným cílem je i letiště Praha-Kbely a to nejen pro okolní školy. Leteckou základnu navštívili též žáci z Poděbrad, Lysé nad Labem, Českého Brodu, Nehvizd, Zelenče nebo Slaného.

„Každou skupinu doprovází zkušený odborník a forma výkladu je samozřejmě uzpůsobena věku návštěvníků. Například studentům ČVUT se věnuje zkušený technik a výklad je odborný, školní děti často provází kaplan a přidává též něco málo z historie letiště. O děti z mateřských škol se stará tisková mluvčí," uvádí zástupce velitele plukovník Libor Tomolya.

V rámci exkurzí pořádaných letištěm Praha-Kbely mají děti možnost poznat pracovní zázemí mnoha profesí a místa, kam se normální člověk běžně nedostane. Mají možnost vidět provoz a shon každodenního leteckého života, seznámit se s úkoly základny a jejím posláním. Ze vzdálenosti několika desítek metrů vidí startovat letadla a vrtulníky.

„Snažíme se dětem vždy připravit dopoledne plné zážitků a poznání. Kromě letecké techniky děti zhlédnou také ukázku kynologické stanice, ornitologické stanice a stanoviště hasičů. Je potřeba stále mluvit o práci vojáků, která je nesmírně důležitá. Třeba se nějaké dítě jednou vrátí a bude ve Kbelích působit třeba jako pilot nebo strážák,“ dodává s úsměvem Tomolya.

Zájem o prohlídky rok od roku roste, a to nejen během školního roku. První prázdninový den začaly prohlídky pro příměstské tábory a sportovní kempy. Od září pak začne další vlna návštěv, většinou škol, které ve svých výukových programech mají projektový den na téma letectví, vojenství či obrana státu.

„Ani ve snu by mě nenapadlo, že základna plní tak rozmanité úkoly. A všechen personál letiště je naprosto senzační. Cítili jsme se u vás báječně,“ stálo v děkovném dopise studentů z Prahy. Děkovný list veliteli zaslali též zástupci Sboru dobrovolných hasičů ze Škvorce. A desítky krásných obrázků s leteckou tématikou zaslali děti z Proseka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…