Kdo a proč chce poškozovat firmu Kapsch

23.01.2014 13:20

Úřady a někteří politici se snaží před tendrem na nového dodavatele mýtného systému vytvořit atmosféru, ve které je společnost Kapsch synonymem něčeho špatného, tvrdí Karel Feix, ředitel společnosti Kapsch ČR, která od roku 2007 mýtný systém provozuje.

Kdo a proč chce poškozovat firmu Kapsch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Firmu prý například poškozuje rozhodnutí ministerstva dopravy zadat zakázku na administraci výběrového řízení společnosti Veřejné zakázky bez řádné soutěže a s tím související předpoklady médií, ale i některých politiků, že bude automaticky preferovat Kapsch, když už ho jednou vybral. Do nového tendru na poskytovatele služby po roce 2016, kdy skončí nynější smlouva, se přesto Kapsch hlásit bude.
    
Administrátor, který má pro ministerstvo připravit základní legislativní rámec pro budoucí tendr, není přitom podle Feixe zdaleka tak významný, jako samotný projektový manažer, který bude nastavovat samotnou koncepci mýtného po roce 2016. Přesto rozhodnutí ministerstva vzbuzuje rozpaky zejména proto, že jde vůbec o první krok v novém obřím tendru, dodal.

Jistá averze vůči Kapschi je podle Feixe vidět i na příkladu nedávné studie budoucího zpoplatnění osobních vozidel, které má případně nahradit papírové dálniční známky. Studii si v polovině loňského roku nechal vypracovat Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) a z ní vyplynulo, že nejvhodnější je technologie rozpoznávající registrační značky aut.
    
Podle Feixe ale studie nezohlednila možnost využití stávajících mýtných bran a u mikrovlnné technologie předpokládala výstavbu infrastruktury kompletně znovu. Tím se mikrovlnné řešení z hlediska ekonomičnosti vyhodnotilo až jako druhé. Přitom hodnota současné sítě mýtných bran, které už fakticky státu patří a kterou Kapsch do vlastnictví státu definitivně předá po skončení stávající smlouvy, má hodnotu pěti až šesti miliard korun.
    
Využití sítě mýtných bran bude podle Feixe tvořit základ technického řešení, se kterým půjde Kapsch do nového tendru na provozovatele mýtného pro kamiony. Podle případného rozsahu zpoplatnění bude systém případně doplněn o satelitní technologii. Pokud by se zpoplatňovaly všechny komunikace prvních tříd, což navrhla současná vláda v demisi, předpokládá použít kombinaci mikrovlnné a satelitní technologie. Pro rozšíření mýtného jen na na 800 až 1000 kilometrů silnic první třídy by naopak bylo ekonomičtější použít stávající mikrovlnné technologie a dostavět zbývající mýtné brány.

O revizi rozšíření sítě silnic prvních tříd, které by podléhaly poplatku, už dříve hovořil kandidát na ministra dopravy Antonín Prachař. Podle něj není rozumné zavádět mýtné i na silnicích, kde by náklady převyšovaly výnosy z výběru poplatku. Právě to by se na řadě míst podle Feixe stalo, pokud by bylo zpoplatněno více než 4000 kilometrů jedniček.
    
Elektronické mýtné se v Česku vybírá na zhruba 1300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a 180 kilometrech silnic první třídy. Loni systém vybral zhruba 8,55 miliardy korun, od zahájení provozu se vybralo téměř 50 miliard korun. Z vybraného mýtného náleží společnosti Kapsch a jejím subdodavatelům mezi 18 a 20 procenty vybrané částky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …