Klíšťata útočí! Díky očkování ale mezi klienty VZP ubývá nakažených

07.07.2013 10:01

Riziko kousnutí klíštětem stoupne o víkendu na osmý z deseti stupňů. Výrazně vzroste i hrozba nákazy klíšťovou encefalitidou. Jen v roce 2012 bylo touto nemocí, která napadá mozek, nakaženo 1 188 klientů VZP. Jejich léčba stála 35 milionů korun. Díky rostoucímu zájmu o očkování se ale daří počty nakažených snižovat. VZP svým klientům nabízí, že jim na očkování dá až 750 korun.

Klíšťata útočí! Díky očkování ale mezi klienty VZP ubývá nakažených
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Nabídku na očkování proti klíšťové encefalitidě využilo loni 15 316 klientů VZP. Ještě v roce 2011 se jich nechalo očkovat jen 3 378. S rostoucím zájmem o prevenci klesá počet nakažených. V roce 2011 jich bylo 1 526, loni se toto číslo snížilo na 1 188. Česká republika i přesto patří dlouhodobě mezi země s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v Evropě.

Z jednotlivých regionů bylo po oba předchozí roky nejvíce nakažených v Praze. To ukazuje mimo jiné i na to, že infikovaná klíšťata se vyskytují v hojném množství nejen v lesích, ale stále více také v parcích či třeba u řek. Za Prahou následovaly Středočeský a Ústecký kraj.

Počty nakažených a náklady na jejich léčbu

V rámci preventivních programů nabízí VZP svým klientům ve věku od 16 let zvýhodněné očkování proti klíšťové encefalitidě. Finanční příspěvek ve výši až 750 Kč mohou zájemci získat po zakoupení a aplikaci prvních dvou dávek základního nebo základního zkráceného očkovacího schématu. Je určen těm, kteří s očkováním začínají a vztahuje se na vakcíny FSME-IMMUN 0,5 ml BAXTER. Klienti si musí předem vyzvednout na kterémkoli pracovišti VZP příslušný voucher. Přesné podmínky pro získání příspěvku najdou v rubrice Výhody a příspěvky.

Děti mohou na očkování proti klíšťové encefalitidě využít příspěvek v rámci programu Zdravá rodina, kde VZP poskytuje na jakékoli očkování plně hrazené klientem 500 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…