Klíšťata útočí! Díky očkování ale mezi klienty VZP ubývá nakažených

07.07.2013 10:01

Riziko kousnutí klíštětem stoupne o víkendu na osmý z deseti stupňů. Výrazně vzroste i hrozba nákazy klíšťovou encefalitidou. Jen v roce 2012 bylo touto nemocí, která napadá mozek, nakaženo 1 188 klientů VZP. Jejich léčba stála 35 milionů korun. Díky rostoucímu zájmu o očkování se ale daří počty nakažených snižovat. VZP svým klientům nabízí, že jim na očkování dá až 750 korun.

Klíšťata útočí! Díky očkování ale mezi klienty VZP ubývá nakažených
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Nabídku na očkování proti klíšťové encefalitidě využilo loni 15 316 klientů VZP. Ještě v roce 2011 se jich nechalo očkovat jen 3 378. S rostoucím zájmem o prevenci klesá počet nakažených. V roce 2011 jich bylo 1 526, loni se toto číslo snížilo na 1 188. Česká republika i přesto patří dlouhodobě mezi země s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v Evropě.

Z jednotlivých regionů bylo po oba předchozí roky nejvíce nakažených v Praze. To ukazuje mimo jiné i na to, že infikovaná klíšťata se vyskytují v hojném množství nejen v lesích, ale stále více také v parcích či třeba u řek. Za Prahou následovaly Středočeský a Ústecký kraj.

Počty nakažených a náklady na jejich léčbu

V rámci preventivních programů nabízí VZP svým klientům ve věku od 16 let zvýhodněné očkování proti klíšťové encefalitidě. Finanční příspěvek ve výši až 750 Kč mohou zájemci získat po zakoupení a aplikaci prvních dvou dávek základního nebo základního zkráceného očkovacího schématu. Je určen těm, kteří s očkováním začínají a vztahuje se na vakcíny FSME-IMMUN 0,5 ml BAXTER. Klienti si musí předem vyzvednout na kterémkoli pracovišti VZP příslušný voucher. Přesné podmínky pro získání příspěvku najdou v rubrice Výhody a příspěvky.

Děti mohou na očkování proti klíšťové encefalitidě využít příspěvek v rámci programu Zdravá rodina, kde VZP poskytuje na jakékoli očkování plně hrazené klientem 500 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…