Klub železničních cestovatelů stylově oslavil 30 let existence

07.06.2015 13:58

Jízdou zrekonstruované vlakové soupravy z přelomu 70. a 80. let minulého století z Prahy do Lovosic oslavil v pátek 5. června Klub železničních cestovatelů 30 let existence.

Klub železničních cestovatelů stylově oslavil 30 let existence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak

Slavnostního vypravení vlaku z pražského Masarykova nádraží se zúčastnil i středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

„Na cestování vlaky v sedmdesátých a osmdesátých letech si velmi dobře vzpomínám – na koženková sedadla, vagóny, v nichž se kouřilo, na vcelku nevábné hygienické podmínky. Je dobře, že si je zásluhou nadšenců z Klubu železničních cestovatelů může vyzkoušet i dnešní mladá generace a porovnat je s dnešními moderními soupravami. I my na Středočeském kraji se snažíme přispět ke zvýšení kultury cestování především na příměstských tratích, které dotujeme, a jsem rád, že se nám to ve spolupráci s Českými drahami daří. Takže ta koženka už je opravdu jen nostalgickou vzpomínkou,“ konstatoval hejtman Petera.

Páteční jízda zrekonstruované dobové vlakové soupravy včetně kartonových jízdenek a stylově oblečeného personálu do Lovosic měla připomenout skutečné zážitky cestujících z roku 1980, kteří se z tehdejšího nádraží Praha-střed vydali na odborářskou rekreaci posilovým rychlíkem přes Bad Schandau a Drážďany do Stralsundu na tehdy populární Rujánu v Německé demokratické republice. Jenže cesta kvůli nehodě na německé straně hranic skončila právě v Lovosicích, odkud se po delším čekání museli vrátit zpátky do Prahy.

Klub železničních cestovatelů byl založen v roce 1985 jako odnož Klubu českých turistů. Sdružuje nadšence o železnici, cestování, turistiku a poznávání technických, kulturních, historických a geografických zajímavostí České republiky. Mimo samotné turistické akce, na něž členové jezdí převážně po kolejích, se klub zaměřuje i na připomínání slavné železniční historie, k čemuž mj. slouží i sbírka kolejových vozidel. Vydává i vlastní zpravodaj, železniční turistické průvodce a další tematické materiály. V současnosti eviduje zhruba 220 členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo dopravy vybírá koncesionáře pro dostavbu D35 metodou PPP

11:27 Ministerstvo dopravy vybírá koncesionáře pro dostavbu D35 metodou PPP

Ministerstvo dopravy rozbíhá práci na výběru koncesionáře pro dostavbu vybraných úseků dálnice D35 m…