Klub železničních cestovatelů stylově oslavil 30 let existence

07.06.2015 13:58

Jízdou zrekonstruované vlakové soupravy z přelomu 70. a 80. let minulého století z Prahy do Lovosic oslavil v pátek 5. června Klub železničních cestovatelů 30 let existence.

Klub železničních cestovatelů stylově oslavil 30 let existence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak

Slavnostního vypravení vlaku z pražského Masarykova nádraží se zúčastnil i středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

„Na cestování vlaky v sedmdesátých a osmdesátých letech si velmi dobře vzpomínám – na koženková sedadla, vagóny, v nichž se kouřilo, na vcelku nevábné hygienické podmínky. Je dobře, že si je zásluhou nadšenců z Klubu železničních cestovatelů může vyzkoušet i dnešní mladá generace a porovnat je s dnešními moderními soupravami. I my na Středočeském kraji se snažíme přispět ke zvýšení kultury cestování především na příměstských tratích, které dotujeme, a jsem rád, že se nám to ve spolupráci s Českými drahami daří. Takže ta koženka už je opravdu jen nostalgickou vzpomínkou,“ konstatoval hejtman Petera.

Páteční jízda zrekonstruované dobové vlakové soupravy včetně kartonových jízdenek a stylově oblečeného personálu do Lovosic měla připomenout skutečné zážitky cestujících z roku 1980, kteří se z tehdejšího nádraží Praha-střed vydali na odborářskou rekreaci posilovým rychlíkem přes Bad Schandau a Drážďany do Stralsundu na tehdy populární Rujánu v Německé demokratické republice. Jenže cesta kvůli nehodě na německé straně hranic skončila právě v Lovosicích, odkud se po delším čekání museli vrátit zpátky do Prahy.

Klub železničních cestovatelů byl založen v roce 1985 jako odnož Klubu českých turistů. Sdružuje nadšence o železnici, cestování, turistiku a poznávání technických, kulturních, historických a geografických zajímavostí České republiky. Mimo samotné turistické akce, na něž členové jezdí převážně po kolejích, se klub zaměřuje i na připomínání slavné železniční historie, k čemuž mj. slouží i sbírka kolejových vozidel. Vydává i vlastní zpravodaj, železniční turistické průvodce a další tematické materiály. V současnosti eviduje zhruba 220 členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

22:04 MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

Každoroční zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat studené dny a zejména noci v…