Kolik stála přeshraniční zdravotní péče?

09.05.2015 11:09

Kolik stála přeshraniční zdravotní péče v roce 2014? Centrum mezistátních úhrad (CMU) zveřejnilo statistiky za loňský rok.

Kolik stála přeshraniční zdravotní péče?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

CMU (Centrum mezistátních úhrad), zastupující český systém veřejného zdravotního pojištění ve vztahu k zahraničí, informuje o vydání Statistické ročenky CMU za rok 2014. Kompletní dokument je k nalezení zde.

Z ročenky mimo jiné vyplývá, že v roce 2014 byla v ČR na základě evropských nařízení a mezinárodních smluv poskytnuta hrazená zdravotní péče cizím pojištěncům v celkem 136.329 případech a v hodnotě 729 903 401,15 Kč.

Naopak českým pojištěncům byla na základě mezinárodního práva poskytnuta hrazená zdravotní péče v zemích EU, EHP, Švýcarsku a smluvních státech v celkem 136.615 případech a v hodnotě 803 878 542,28 Kč.

Ročenka obsahuje i mnoho dalších informací, např. členění nákladů dle států, typů péče, věkových skupin, doby poskytování péče, spolupracujících zahraničních institucí ad., nebo údaje o agendě výjimek z příslušnosti k zdravotnímu pojištění, popřípadě o množství osob, bydlících mimo stát pojištění apod.

Nově se ročenka podrobněji věnuje plánované péči, poskytované za přímou úhradu pojištěncem s následným nárokem na refundaci zdravotní pojišťovnou, nebo náběhu aplikace AP CMU.

Pro seznámení s aktuálními statistickými údaji, ale i s obecnými souvislostmi zdravotního pojištění a nároku na zdravotní péči na základě evropských předpisů a mezinárodních smluv doporučujeme navštívit stránky www.cmu.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…