Kolik stála přeshraniční zdravotní péče?

09.05.2015 11:09

Kolik stála přeshraniční zdravotní péče v roce 2014? Centrum mezistátních úhrad (CMU) zveřejnilo statistiky za loňský rok.

Kolik stála přeshraniční zdravotní péče?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

CMU (Centrum mezistátních úhrad), zastupující český systém veřejného zdravotního pojištění ve vztahu k zahraničí, informuje o vydání Statistické ročenky CMU za rok 2014. Kompletní dokument je k nalezení zde.

Z ročenky mimo jiné vyplývá, že v roce 2014 byla v ČR na základě evropských nařízení a mezinárodních smluv poskytnuta hrazená zdravotní péče cizím pojištěncům v celkem 136.329 případech a v hodnotě 729 903 401,15 Kč.

Naopak českým pojištěncům byla na základě mezinárodního práva poskytnuta hrazená zdravotní péče v zemích EU, EHP, Švýcarsku a smluvních státech v celkem 136.615 případech a v hodnotě 803 878 542,28 Kč.

Ročenka obsahuje i mnoho dalších informací, např. členění nákladů dle států, typů péče, věkových skupin, doby poskytování péče, spolupracujících zahraničních institucí ad., nebo údaje o agendě výjimek z příslušnosti k zdravotnímu pojištění, popřípadě o množství osob, bydlících mimo stát pojištění apod.

Nově se ročenka podrobněji věnuje plánované péči, poskytované za přímou úhradu pojištěncem s následným nárokem na refundaci zdravotní pojišťovnou, nebo náběhu aplikace AP CMU.

Pro seznámení s aktuálními statistickými údaji, ale i s obecnými souvislostmi zdravotního pojištění a nároku na zdravotní péči na základě evropských předpisů a mezinárodních smluv doporučujeme navštívit stránky www.cmu.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…