Kontrola České obchodní inspekce v Ústí nad Orlicí zjistila řadu nedostatků

29.06.2015 15:10

Do společné kontrolní akce koordinované Inspektorátem České obchodní inspekce se sídlem v Hradci Králové se zapojila Krajská veterinární správa Celní úřad pro Pardubický kraj a oblastní inspektorát Českého metrologického institutu. Kontrolovány byly obchody, restaurace a taxislužby v Ústí nad Orlicí, a to z hlediska dozorových kompetencí zúčastněných kontrolních orgánů. Celkem se uskutečnilo 27 kontrol a nedostatky byly zjištěny v 17 případech.

Kontrola České obchodní inspekce v Ústí nad Orlicí zjistila řadu nedostatků
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Na kontrole obchodů, restaurací a taxislužeb v Ústí nad Orlicí se 24. června podíleli kromě 18 inspektorů ČOI také 3 pracovníci Krajské veterinární správy pro Pardubický kraj, 7 pracovníků Celního úřadu pro Pardubický kraj a jeden kontrolní pracovník Českého metrologického institutu - oblastního inspektorátu Pardubice. Kontroly proběhly v celkem 27 provozovnách, při nichž jednotlivé kontrolní orgány uplatnily svoje dozorové pravomoci a nedostatky zjistily v 17 z nich.

Inspektoři České obchodní inspekce se zaměřili při svých kontrolách na provozovny veřejného stravování, taxislužby a maloobchodní prodej. Nejvíce zjištění se týkalo porušení zákona č. 634/92 Sb., o ochraně spotřebitele, a také porušení zákona 22/97 Sb., o technických požadavcích na výrobky.

Zjištěné nedostatky

  • spotřebiteli nebylo umožněno překontrolovat si správnost míry prodaného výrobku, neboť prodávající v době kontroly neměl k dispozici úředně ověřené měřidlo 1 zjištění
  • s informací o ceně výrobků v souladu s platnými předpisy nebyl spotřebitel seznámen při nákupu v 7 případech
  • povinné písemné informace u výrobku zcela chyběly nebo nebyly uvedeny v českém jazycemve 3 případech
  • nevydání dokladu o zakoupení výrobku na žádost spotřebitele s předepsanými náležitostmi zjistili inspektoři v 1 případě  
  • u 4 distributorů bylo zjištěno, že výrobky nabízené k prodeji nesplňují požadavky na stanovené označení ve smyslu zákona č. 22/97 Sb., o technických požadavcích na výrobky
  • spotřebiteli nebyl prodán nápoj ve správné míře v 1 případě

Společně s pracovníkem Českého metrologickým institutem byly provedeny 2 kontrolní jízdy taxislužby, z nichž bylo v jednom případě prokázáno poskytnutí služby bez taxametru.

Uložená opatření

Pokuty na místě byly uloženy 8 kontrolovaným subjektům v souhrnné výši 12500,- korun. Dalších
9 podnikatelů čeká uložení sankce ve správním řízení.

Celní úřad pro Pardubický kraj

Celní úřad se při společné kontrolní akci v Ústí nad Orlicí za CÚ  zaměřil na prodej a nabízení vybraných výrobků a zaměstnávání cizích státních příslušníků.

Bylo zkontrolováno 7 subjektů. Z toho: 2 subjekty pozitivní dle zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, (§ 15 odst. 3 písm. a) – otevřeno více lihovin stejné značky v rozporu s uvedeným zákonem. Celkově: 35 lahví alkoholu, výše úniku (SPD + DPH): 4.832,70 ,- Kč, hodnota zboží: 17.047,- Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…