Kovosvit MAS bude na ČVUT prezentovat nové produkty 3D tisku

08.11.2016 11:10

Ve spolupráci s Výzkumným centrem pro strojírenskou výrobní techniku a technologii (RCMT), ČVUT v Praze, Fakultou strojní, vyvinula společnost Kovosvit MAS prototyp stroje, který umožňuje vytváření kovových dílů metodou 3D tisku a jejich následné obrábění v jednom pracovním prostoru. Ukázky dílů vyrobených touto moderní a unikátní technologií bude Kovosvit MAS prezentovat ve středu 9. listopadu v rámci Dne otevřených dveří ve foyer Fakulty strojní ČVUT v Praze Dejvicích.

Kovosvit MAS bude na ČVUT prezentovat nové produkty 3D tisku
Foto: Kovosvit MAS
Popisek: Pohled do vitríny s výrobky, vytvořenými HM technologií

„Jedná se o jedinou technologii pro vytváření kovových dílců (AM), jež byla kompletně vyvinuta v České republice. Stroj, který v příštím roce společně představíme a společnost Kovosvit MAS zahájí jeho sériovou výrobu, je z kategorie Hybrid Manufacturing (HM) kombinující plnohodnotnou generickou technologii (navařování kovu) a plnohodnotnou subtraktivní technologii pomocí frézování v pěti osách,“ představuje novinku Jan Smolík, vedoucí projektu na pracovišti RCMT.

Na prototypu stroje umožňujícího 3D tisk kovu a následné obrábění takto vyrobených dílců pracovali ve spolupráci s Kovosvitem MAS ve výzkumném centru RCMT od roku 2013. Výsledkem je unikátní produkt, jehož hlavní předností je relativně nízká cena 3D tisku: na takto vytvořeném dílci dosahují náklady 25 až 30 procent ceny nákladů konkurenčních technologií. Konečná cena dílce představuje 2500 až 3500 Kč na kilogram, což přibližuje 3D tisk k možnosti využití v běžném strojírenství.

Dvouplášťový tenkostěnný dílec v řezu
(materiál Konstrukční ocel; hmotnost 1,15 kg; rychlost vyroby 300 g/hod)

„V současné době probíhá patentové řízení a stroj, který umožní vyrábět dílce v pracovním prostoru 500x500x400 mm, bude představen na jaře příštího roku. Výrobky z prototypového stroje jsme poprvé prezentovali na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, kde se setkaly s velkým ohlasem a o naše zařízení předběžně projevilo zájem několik firem. Využitelný je například u oprav dílů, které se částečně opotřebovávají, nebo u výroby těch, kde je při obrobení odebrána většina použitého materiálu,“ uvedl Petr Heinrich, technický ředitel společnosti Kovosvit MAS.

Jak dokládají díly, jež Kovosvit MAS spolu s RCMT vystaví ve středu ve foyer ČVUT, umožňuje zařízení vytváření plných dílů, plných dílů s vnitřními kanály, skořepinových dílů, dutých dílů s vnitřní podpůrnou strukturou a jejich následné obrábění. Další variantou využití je svařování, navařování funkčních povrchů, funkčních částí a detailů, navařování tvrdokovových a kluzkých povrchů, opravy dílů a jejich obrábění. S pomocí stroje bude samozřejmě možný také 3D tisk malých designových dílců. Hlavní benefit představuje u výroby takových dílů, které není možné vyrobit tradičními výrobními postupy, tedy odléváním tvářením a obráběním, nebo je využití těchto postupů neefektivní, případně neadekvátně složité.

Na prototypovém stroji se při vývoji technologie pracovalo s různými materiály, například s jemnozrnnou, konstrukční a nerezovou ocelí, hliníkovou slitinou či se slitinou INCONEL, jež se využívá pro svou odolnost v leteckém průmyslu, v turbínách, v raketových motorech i jaderném průmyslu. Vyvinutá technologie umožňuje růst ocelových dílců rychlostí 0,2 až 1,0 kilogramů za hodinu.

Vnitřní struktura dutého dílce vidlice
(materiál Konstrukční ocel; hmotnost 6 kg; rychlost výroby 200 g/hod)

Na Dni otevřených dveří Fakulty strojní ČVUT se zájemci z řad studentů a odborné veřejnosti dozvědí více o použité technologii a o jejích možnostech. Zároveň uvidí konkrétní ukázku vyrobených dílů, a to jak v surovém stavu, tak po jejich následném obrobení. Nová technologie zpřístupní 3D tisk kovu širokému spektru zájemců. Díky nižším nákladům budou moci nový stroj z produkce společnosti Kovosvit MAS využívat nejen špičková vývojová střediska velkých firem, rentabilní bude i pro běžné malé a středně velké strojírenské podniky, jimž otevře zcela nové možnosti výroby a vývoje produktů.

Mimo uvedený den otevřených dveří bude technologie HM tento týden také představena v Bruselu na konferenci Additive Manufacturing European Forum AMEF 2016 pořádané evropskou komisí a zaměřené na budoucnost aditivních technologií. Dále bude technologie HM tento týden představena také účastníkům konferenci 3D Trends v Liberci.

Prsten
(materiál Nerezová ocel; hmotnost 2g; rychlost výroby 100 g/hod)

O společnosti Kovosvit MAS, a. s.

Společnost má 77letou tradici ve výrobě a vývoji obráběcích strojů. Je nositelem mnoha ocenění za technický přínos ve vývoji obráběcích strojů v České republice. Svým výrobním sortimentem se orientuje hlavně na subdodavatele pro automobilový, energetický, letecký a strojírenský průmysl. Kovosvit MAS nabízí svým zákazníkům komplexní služby, individuální řešení, flexibilitu a výrobky té nejvyšší kvality. V září letošního roku vstoupila do Kovosvitu MAS jako strategický investor společnost INDUSTRY INNOVATIONS. Přestože INDUSTRY INNOVATIONS spolupracuje s holdingem CZECHOSLOVAK GROUP, působí samostatně a není členem tohoto holdingu, do něhož nepatří ani organizačně ani z hlediska manažerských procesů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…