Kraj Vysočina: Ve Věži funguje komunitní bydlení pro osoby s chronickým duševním onemocněním

27.12.2022 9:10 | Tisková zpráva

Kraj Vysočina předal k užívání speciální komunitní domácnosti, tentokrát pro osoby s chronickým duševním onemocněním ve Věži.

Kraj Vysočina: Ve Věži funguje komunitní bydlení pro osoby s chronickým duševním onemocněním
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

„12 klientů s nižším stupněm postižení se od Nového roku bude učit o sebe starat, a to včetně vaření, úklidu, praní prádla a dalších činností, souvisejících s životem v běžné domácnosti. Bude to velká výzva pro klienty i personál. 

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45033 lidí
Pokud se start podaří, mají tito klienti velkou šanci zvládnout návrat do normálního života a začít fungovat třeba i bez nutnosti setrvání v pobytových sociálních či zdravotních zařízeních,“ popsal význam komunitního bydlení pro osoby s postižením radní pro oblast sociálních věcí Kraje Vysočina Jan Tourek.

Domov ve Věži, v rámci kterého budou komunitní domácnosti fungovat, je jediným pobytovým zařízením pro osoby s chronickým duševním onemocněním v Kraji Vysočina a starají se zde celkem o 91 klientů. Otevřením nových domácností dochází nejen k navýšení kapacity zařízení, ale také k  výraznému zkvalitnění integrace klientů. Z ústavní péče, kde klienti téměř nemají možnost zapojit se do běžných každodenních úkonů souvisejících s chodem domácnosti, se někteří z nich přestěhují do domácností, kde se s pomocí personálu začnou o vše starat. „Nebude to pro ně jednoduché, ale jsou velice pozitivně namotivováni a věřím, že postupně vše zvládnou. Budeme jim s personálem maximálně nápomocni,“ podpořil klienty ředitel Domova ve Věži Vladimír Frič.

Dva komunitní domky se nacházejí v nové zástavbě obce Věž, v blízkosti hlavního objektu. Pozemky pro stavbu poskytla zdarma obec Věž. Stavba byla realizována v rámci dotační programu IROP, ze kterého se Kraji Vysočina podařilo získat 90% nákladů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…