Krajská tripartita nejen o školství či dopravě. Hlavním tématem byla zaměstnanost v regionu

28.02.2017 10:33

V sále Rady Pardubického kraje se v pondělí odpoledne za účasti zástupců kraje, zaměstnavatelů a odborů uskutečnilo tradiční jednání krajské tripartity. Mezi témata patřila především problematika nezaměstnanosti v regionu, ale také aktuální záležitosti spojené s explozí v Poličce či záležitosti středního školství v regionu.

Krajská tripartita nejen o školství či dopravě. Hlavním tématem byla zaměstnanost v regionu
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„V současné době je dobrou zprávou, že se zaměstnanci do areálu Poličských strojíren velmi brzy vrátí, a tak nebude ohroženo téměř 500 pracovních míst, která jsou pro celou oblast nesmírně důležitá,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se tak v souvislosti se čtvrteční explozí dotkl problematiky zaměstnanosti v regionu.

„Nezaměstnanost v našem regionu je dlouhodobě pod republikovým průměrem. Jediným regionem, ve kterém je nezaměstnanost vyšší, je Svitavsko s poměrem 5,6 procenta s nejvyššími hodnotami v oblasti Moravské Třebové,“ informoval ředitel pardubické pobočky úřadu práce Petr Klimpl, který také zmínil snahu přivádět pracovníky ze zahraničí. Celkově jich bylo koncem roku 2016 v Pardubickém kraji evidováno přes 14 tisíc s tím, že vyjma zemí EU hrají prim pracovníci z Ukrajiny. Hejtman Netolický navíc připomněl, že nelze očekávat přísun pracovníků ze Slovenska, a to kvůli tomu, že minimální mzda na Slovensku je vyšší než v České republice.

V oblasti dopravy se přítomní seznámili s aktuálním stavem připravenosti stavby dálnice D35 v prvních dvou etapách Opatovice – Časy – Ostrov. Diskutovalo se také o plánovaném navýšení platů řidičů autobusů nebo o avizovaném leteckém spojení Pardubic a londýnského letiště Stansted.

Zástupci odboru školství společně s radním Bohumilem Bernáškem prezentovali demografický vývoj na různých typech škol v Pardubickém kraji. „Je patrný nárůst počtu dětí v mateřských školách. Zatímco v roce 2007 jsme evidovali přes 15,5 tisíce dětí, tak v letošním školním roce je to tři tisíce více. Proti tomu došlo ve stejném období k poklesu žáků na středních školách o šest tisíc z 27 tisíc na 21 tisíc. Výhled roku 2026 nám ukazuje postupný nárůst až na téměř 26,5 tisíce žáků,“ uvedl vedoucí odboru školství Martin Kiss. Bohumil Bernášek připomněl, že se v 1. kole přijímacího řízení na obory s maturitní zkouškou konají jednotné přijímací zkoušky. „Ty se nově konají také na školách různých zřizovatelů, do všech forem studia, do gymnaziálního vzdělávání se sportovní přípravou a do nadstavbového studia,“ upřesnil radní Bernášek. Od příštího roku se v kraji navíc otevřou čtyři nové obory vzdělávání. Patří mezi ně výrobce potravin v Hlinsku, kde se budou zaměřovat na výrobu a zpracování mléka, což odpovídá potřebě zaměstnavatelů z mlékárenského průmyslu, a to nejen Mlékárny Hlinsko. Dalšími obory jsou autolakýrník v Ústí nad Orlicí, klempíř v Žamberku a operátor skladování v Holicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…