Královéhradecký kraj: Drugstop podpořil společný boj proti drogám

05.01.2019 16:40

S rokem 2018 skončil projekt Drugstop zaměřený na přeshraniční spolupráci policejních jednotek v boji s drogovou kriminalitou.

Královéhradecký kraj: Drugstop podpořil společný boj proti drogám
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Vynaložené prostředky dosahují 2,5 milionu eur, přičemž většina byla získána prostřednictvím dotace z Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko 2014-2020. Hlavním cílem projektu bylo posílit spolupráci českých a polských policejních jednotek v oblasti drogové problematiky, a to hned na dvou frontách – na poli prevence a na poli potírání drogové kriminality. Základním prostředkem je společný informační systém, díky kterému jsou mezi partnery vzájemně předávány klíčové poznatky z řešených kauz a informace o nově odhalených drogách.

Projekt poskytl specializovaná školení pro policejní odborníky a preventisty v oblasti drogové problematiky, realizoval rozsáhlá preventivní opatření na obou stranách společné hranice, poskytl odborníkům příležitost ke sdílení dobré praxe a pořízení hi-tec vybavení. Díky němu byl zprovozněn přeshraniční systém výměny informací a dat a byla pořízena specializovaná technika, což ve svém důsledku zefektivňuje činnost bezpečnostních složek zabývajících se drogovou kriminalitou na obou stranách česko-polské hranice.

V rámci projektu se tak uskutečnily společné workshopy ke sdílení zkušeností a dobré praxe včetně analýz právního stavu, vysoce odborná školení celkem pro 120 specialistů z forensních laboratoří a členů toxi týmů ve školícím centru v Legionově. Dále byl odborníky vytvořen výše uvedený systém a metodika pro výměnu informací v drogové problematice a program pro preventisty, kteří byli následně proškoleni k realizaci preventivní kampaně (v počtu 60 osob).

Preventivní akce probíhají na obou stranách hranice a jsou zaměřené zejména na mládež, rodiče a učitele. Pro prevenci byly pořízeny demonstrační kufříky obsahující atrapy základních druhů drog, rozličné předměty sloužící k užívání, dávkování, přechovávání a distributory omamných látek (ke vzdělávání rodičů, pedagogů a opatrovníků); dvojjazyčný film s výpověďmi mladých lidí o zkušenostech s novými psychotropními látkami a v neposlední řadě bezplatná dvojjazyčná aplikace do mobilních zařízení s informacemi právní odpovědnosti a důsledcích výroby, distribuce a užívání psychotropních látek.

Policisté získali moderní kompatibilní analytické vybavení nezbytné pro efektivní spolupráci mezi všemi partnery. Jedná se jak o přístroje stolní laboratorní, tak o malé, přenosné, určené pro práci v terénu. Kvalita pořízených důkazů totiž koresponduje s kvalitou a výkonem měřícího a technického vybavení, jakož i s odborností obsluhy, a v důsledku významně ovlivňuje i projednávání kriminálních kauz před soudem. Díky kompatibilitě analytických přístrojů je zároveň možné společně rozšiřovat v přístrojích sdílenou databázi drog a prekurzorů a poskytovat data z analýzy nově odhalených návykových látek.

Projekt tedy podstatně zjednodušil přeshraniční spolupráci při odhalování drogové trestné činnosti. Zejména vzájemné sdílení informací a dat. Policisté z obou zemí měli možnost se setkat, vyměnit si své zkušenosti a společně nastavit postupy a způsoby spolupráce v jednotlivých oblastech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…