Kvalita potravin a spotřebitel

21.08.2014 18:53

Tisková zpráva Sdružení českých spotřebitelů

Kvalita potravin a spotřebitel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Sdružení českých spotřebitelů se dlouhodobě snaží podporovat kvalitu potravin na českém trhu a zlepšovat orientaci spotřebitele v kvalitě potravin. A v neposlední řadě, i zaměřování spotřebitele na domácí produkci, pokud je to pro něj výhodné právě s ohledem na kvalitu. Naše podpora orientace na kvalitní tuzemskou potravinu tedy není pouhou reakcí na mezinárodní krizi či embargo, ale je stabilní součástí naší strategie. Zdůrazňujeme ovšem - kvalitní tuzemskou produkci. Dokáže se ovšem spotřebitel na trhu v „kvalitě“ vyznat?

Zaměřujeme se proto cíleně na vnímání kvality spotřebitelem, a to včetně identifikace určujících činitelů pro výběr potravin. Jsme přesvědčeni, že na našem trhu je široká nabídka potravin od domácích producentů i z dovozu, a to kvalitních i méně kvalitních. Prakticky u každé komodity nalezneme v obchodě levnější i dražší produkt, obvykle (byť bohužel ne nezbytně) v souvislosti s nižší a vyšší kvalitou. A když si nevybereme tady, můžeme jít jinam. Za naprosto tendenční a zavádějící proto považujeme zlehčující invektivu, že naše země je „popelnicí Evropy“.

Spotřebitel si může vybrat a v tom mu chceme pomáhat. O to se snaží pracovní skupina Potraviny a spotřebitel při České technologické platformě pro potraviny. Společně s partnery hledáme a vyvíjíme nástroje, které účinněji napomáhají spotřebiteli se orientovat v kvalitě na trhu potravin.

Již několik let postupně vydáváme publikace, jež se týkají kvality jednotlivých komodit potravin. Snažíme se i o vysvětlování a vyvracení „mýtů“ o konkrétních potravinách nebo produkčních technologiích, jimiž jsou některá média zaplavena či které šíří samozvaní „výživáři“.

V letošním roce SČS vydalo tři publikace z této edice, zaměřené na komodity „Tuky a oleje“, „Vejce“ a „Mléko a mlékárenské výrobky“. Nové publikace, i včetně dříve vydaných, najde zájemce též v e-verzích na adrese http://www.konzument.cz/publikace/jak-pozname-kvalitu.php.

Uvedené publikace jsou vydávány za podpory Ministerstva zemědělství ČR v rámci priority pracovní skupiny Potraviny a spotřebitel při České technologické platformě pro potraviny.

Další informace doporučujeme též na webu www.spotrebitelzakvalitou.cz.

Libor Dupal
************************************
Ing. Libor Dupal
Ředitel (statutární orgán) / Director

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…