Kvůli útokům oslavili Češi na Bagrámu Vánoce se zpožděním

31.12.2014 17:31

Vojáci 3. strážní roty, kteří střeží jednu z nejdůležitějších koaličních základen v Afghánistánu, zasedli k štědrovečernímu stolu až 27. prosince. Na vině byla zvýšená aktivita povstalců v okolí základny.

Kvůli útokům oslavili Češi na Bagrámu Vánoce se zpožděním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční stromek

„Letošní Vánoce bohužel nebyly pro vojáky 3. strážní roty svátky klidu a míru. Kvůli zvýšené činnosti povstalců jsme museli zvýšit intenzitu protipovstaleckých opatření, která 3. strážní rota provádí,“ sdělil velitel jednotky kapitán Petr Liška.

Protože operační úkol musí Češi na Bagrámu plnit nepřetržitě, vyhradili si k oslavě Vánoc i Silvestra pouze jedno odpoledne, které připadlo na 27. prosince. „Cílem bylo, aby program co nejméně zasahoval do stanovených úkolů,“ vysvětlil Liška.

Mezi vojáky 72. mechanizovaného praporu Přáslavice, kteří tvoří většinu 3. strážní roty, na vánoční odpoledne zavítali také velitel Úkolového uskupení AČR plukovník Vratislav Beran či američtí kolegové a velitelé.

Velitel strážní roty setkání zahájil proslovem k vojákům. Ocenil v něm jejich nasazení při plnění operačního úkolu a poděkoval jim za nelehkou práci. Připomněl také Vánoce doma a všem popřál mnoho úspěchů v nadcházejícím roce.

Nechyběla ryba ani bramborový salát

Na slavnostní tabuli nechyběl tradiční bramborový salát se smaženou rybou. O zábavu se postarali sami vojáci 3. strážní roty. Pro kolegy a kamarády si s pomocí kaplana, nadporučíka Pavla B., odvyprávěli „příběh Vánoc“. Využili při tom vlastnoručně vyrobené masky a kulisy ke ztvárnění živého betléma.

Během odpoledne vystoupila také hudební skupina složená rovněž z vojáků jednotky. Zazněly jak tradiční české koledy, tak několik dalších českých písniček, a do společného zpěvu se s chutí zapojila většina přítomných.

Vánoční odpoledne uzavřel velitel 3. strážní roty kapitán Petr Liška spolu s vedoucím praporčíkem Adamem K., kteří předali vojákům písemné pochvaly „za příkladné plnění povinností“ a zároveň drobné dárky, které jim věnovali jejich američtí kolegové jako výraz podpory a partnerské spolupráce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…