Lesníkům pomáhá v boji proti kůrovcům unikátní on-line aplikace

05.06.2017 12:41

Lesníci aktivně využívají portál KŮROVCOVÉ INFO, který umožňuje snadným způsobem sdílet informace o vývoji kůrovcovitých škůdců v různých lokalitách celé České republiky. Ti jsou v našich podmínkách společně s větrem největším ohrožením lesů a lesníci proti nim bojují mnoha metodami, mj. odchytem do feromonových pastí – tzv. lapačů.

Lesníkům pomáhá v boji proti kůrovcům unikátní on-line aplikace
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Inovativní projekt redakce odborného lesnického časopisu Lesnická práce, s.r.o., a Lesní ochranné služby VÚLHM, v.v.i, který pomáhá vlastníkům lesů s ochrannou proti škůdcům – KŮROVCOVÉ INFO – je zaměřen na monitoring a on-line sdílení informací o průběhu rojení více druhů lýkožroutů (l. smrkový, l. severský, l. lesklý) a nově také chroustů (chroust obecný, chroust maďalový) v různých nadmořských výškách v různých lokalitách České republiky.

„Webová aplikace na adrese www.kurovcoveinfo.cz nabízí provozním lesníkům přehled o aktuálním stavu rojení v rámci ČR. Rojení je obdobím letové aktivity brouků a napadání nových stromů a nastává obvykle 2-3 krát za vegetační sezónu. KŮROVCOVÉ INFO má pozitivní ohlas u provozních lesníků i na odborných zahraničních konferencích. I to nás zavazuje k dalšímu rozvoji tohoto portálu,“ říká k projektu jeho spoluautor a odborný garant Petr Zahradník z Lesní ochranné služby.

„Respondenti, provozní lesníci z celé země, jednou týdně zadávají do aplikace výši odchytů kůrovců do feromonových lapačů a sledují tak začátek a intenzitu rojení brouků. Data z různých lokalit a nadmořských výšek se promítají do sdílené mapy a grafů a slouží k vzájemné informovanosti lesníků. Projektu se letos účastní již 200 respondentů s téměř 500 odchytovými místy, na nichž bude vyhodnoceno několik tisíc odchytů brouků. Podstatný je také postupný vznik velmi robustního souboru dat jako podkladu k dalšímu zkoumání kůrovcovitých,“ upřesňuje iniciátor projektu Jan Příhoda z časopisu Lesnická práce.

Během letošního jara se do aplikace registrovalo již přes 200 lesníků, kteří v rámci projektu sledují přes 500 lokalit.

Projekt podporují státní podniky Vojenské lesy a statky ČR a Lesy České republiky, zástupci soukromých, církevních i obecních lesů a národních parků.

Pro svůj přínos pro lesnictví získal projekt letos (stejně jako loni) záštitu ministra zemědělství Mariana Jurečky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…