Lesy ČR: Obojživelníci obývají v Železných horách pět nových tůní

19.04.2016 10:49

Pět tůní pro obojživelníky vybudoval loni v listopadu ve státních lesích u Kraskova a Rabštejnské Lhoty v Pardubickém kraji podnik Lesy ČR. Podnik do stavby investoval 135 tisíc korun bez DPH.Podnět ke stavbě dalo Regionální pracoviště východní Čechy Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Lesy ČR: Obojživelníci obývají v Železných horách pět nových tůní
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Tůně jsou většinou neprůtočné s mírnými sklony břehů. Zadržují vodu v krajině a vytvářejí nové biotopy pro ochranu a podporu vzácných druhů obojživelníků, které v obou lokalitách žijí. „Na jaře se už v některých tůních obojživelníci rozmnožili,“ uvedl Tomáš Sajdl, vedoucí správy toků – oblast povodí Labe z podniku Lesy ČR.

Při výběru lokalit využili lesníci spolu s ochránci přírody dobře známý terén i poznatky o výskytu chráněných obojživelníků v blízkém okolí. U Kraskova to je především čolek obecný, čolek horský, ropucha obecná, skokan hnědý a skokan zelený. U Rabštejnské Lhoty pak žije čolek obecný, ropucha obecná, kuňka obecná, rosnička zelená a čtyři druhy skokanů - hnědý, zelený, štíhlý a skřehotavý.

Lesníci spolu s kolegy z východočeského pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR brzy vytipují i další vhodné lokality na zbudování tůní a biotopů. „Budováním mokřadů a tůní přispíváme k zadržení vody v krajině a zároveň vytváříme vhodné podmínky pro život mnoha živočichů,“ dodal Sajdl.

Železné hory jsou výběžkem Českomoravské vrchoviny.

V roce 1991 byla část tohoto území o rozloze 284 km2 vyhlášena Chráněnou krajinnou oblastí Železné hory. Nejcennější části Železných hor patří do 264 maloplošně zvláště chráněných území. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…