Lesy ČR: Poslanci ze Zemědělského výboru po roce znovu posoudili stav lesů

20.09.2019 9:56

Stav lesních porostů a vývoj kůrovcové kalamity v terénu opět po roce posoudili poslanci ze Zemědělského výboru Parlamentu České republiky. Od 18. do 19. září absolvovali v doprovodu zástupců Lesů ČR i Ministerstva zemědělství rekognoskační let i terénní exkurzi.

Lesy ČR: Poslanci ze Zemědělského výboru po roce znovu posoudili stav lesů
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Při včerejším rekognoskačním letu mohli poslanci zhodnotit míru chřadnutí lesů v Jihomoravském, Zlínském či Pardubickém kraji i Kraji Vysočina a porovnat stav, který viděli během loňského zářijového letu. „Závěr je zřejmý: Postiženy jsou lesy všech vlastníků lesů v zemi. V současné době je kalamita nejhorší na Vysočině,“ uvedl předseda Zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek. Podle generálního ředitele Lesů ČR nezbývá, než napadené dříví hned vytěžit a asanovat a zpomalit tím rozpad porostů. „Zakládáme odolnější smíšené lesy. Letos plánujeme výsadbu asi 55 milionů sazenic a vítáme i přirozenou obnovu lesa ze semen rostoucích stromů,“ řekl.

Dnes se poslanci vydali na lesnickou exkurzi do lesů u Moravského Krumlova. Zabývali se ohrožením dubových porostů bekyní velkohlavou, škodami zvěří, ale i hospodařením s vodou v krajině. Viděli malou vodní nádrž nazvanou Kančí obora, kterou podnik dokončil letos v červenci v rámci vlastního programu Vracíme vodu lesu, největšího svého druhu v historii Lesů ČR. „Obnovujeme a budujeme nové rybníky, tůně, menší nádrže a meandrující potoky a díky nim skutečně vracíme vodu do krajiny,“ připomněl Josef Vojáček s tím, že je nyní na projekty vyčleněná miliarda korun, ale částka není konečná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…