Lesy ČR: V neprozkoumaných Brdech se hledají vzácní netopýři

14.07.2017 18:49

Průzkum výskytu netopýrů provádějí s podporou státního podniku Lesy České republiky v naší nejnovější Chráněné krajinné oblasti Brdy ochránci přírody ze základní organizace ČSOP Nyctalus. Využívají speciální technické vybavení. Na podobných projektech spolupracují obě organizace už 19 let.

Lesy ČR: V neprozkoumaných Brdech se hledají vzácní netopýři
Foto: Dan Horáček
Popisek: Netopýr pestrý

Sbírají data o úkrytech netopýrů a výskytu doupných stromů. Tyto informace pak pomáhají lesníkům i pracovníkům CHKO k ochraně netopýrů i stromů. Zkoumají se tři patnáctikilometrové úseky situované na jih a na sever od Míšova do okolí Padrťských rybníků, lesů a nádrže Pilská. Aktivitu netopýrů mapují výzkumníci pomocí ultrazvukových detektorů se systémem „time expansion“.

„Echolokační signály jsou desetkrát zpomaleny a nahrány na paměťovou kartu a dále pak na počítači analyzovány v akustických programech. Poloha záznamu signálu je vždy zaznamenána pomocí GPS. Výzkum zahrnuje aktivitu netopýrů v obdobích jejich laktace, postlaktace a podzimní migrace,“ říká Petr Stýblo z ČSOP.

V minulosti bylo v Brdech zaznamenáno čtrnáct druhů netopýrů, letní systematický výzkum však na území CHKO nikdo neprovedl. Dosavadní záznamy uvedené v publikacích z této oblasti jsou staršího data a spíše jde o náhodné objevy. Část CHKO Brdy donedávna sloužila jako vojenský prostor, proto je hustota osídlení lidmi a míra světelného znečištění v porovnání s okolními oblastmi nízká. Vzhledem k nenarušenému prostředí výzkumníci spíše než vysokou aktivitu běžných druhů očekávají záznamy vzácných netopýrů. Projekt je realizován v rámci národního programu Českého svazu ochránců přírody Ochrana biodiverzity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…