Lesy ČR jsou aktivními členy Evropské asociace státních lesů

06.03.2015 19:23

Zasedání valné hromady Evropské asociace státních lesů (EUSTAFOR) se tento týden zúčastnil v Bruselu generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. S partnery z 20 evropských zemí hovořil o evropské lesnické strategii do roku 2020 i dalších tématech.

Lesy ČR jsou aktivními členy Evropské asociace státních lesů
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Účastníci zvolili nového prezidenta asociace Per-Olofa Wedina ze Švédska, který vystřídal rakouského kolegu Georga Erlachera. „Asociace představuje klíčovou platformu zástupců státních lesů na území Evropské unie pro vyjednávání s evropskými institucemi. Usiluje o řešení všech témat spojených s trvale udržitelným lesním hospodářstvím. Výsledkem tohoto multifunkčního lesnického hospodaření je produkce obnovitelné suroviny, ale i ochrana přírody, zvyšování druhové rozmanitosti lesů, podpora rekreační funkce lesa a zaměstnanosti,“ uvedl nový prezident.

Na valné hromadě se diskutovalo o nové evropské lesnické strategii z pohledu Evropského parlamentu. Dále se hovořilo o změnách klimatu i postupné přeměně druhové skladby evropských lesů ve vztahu k dřevozpracujícímu průmyslu, o obnovitelné energetice s výhledem do roku 2030, práci s médii i nevládními organizacemi a také o certifikačních systémech lesů.

V této souvislosti vyzval ředitel Szórád své kolegy ke společné diskusi se zástupci evropských institucí. „Asociaci EUSTAFOR považuji za správného partnera pro evropské instituce, ale i ostatní lesnicko-dřevařské skupiny, které působí v Bruselu,“ řekl. Jde například o Konfederaci evropských soukromých vlastníků lesů, Asociaci papírenského průmyslu, Asociaci dřevařského průmyslu a další.

Znovu se zástupci EUSTAFORU setkají v červnu ve Finsku, kde se seznámí s praktickým způsobem hospodaření v tamějších státních lesích.

EUSTAFOR byl založen v roce 2006. V současnosti má 29 členů – podniků, které v jedenadvaceti evropských zemích obhospodařují 30 milionů hektarů státních lesů s roční těžbou 123 milionů m3 a 13 milionů hektarů chráněných území. Tyto podniky zaměstnávají 100 tisíc lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…